de ce recomanzi opera budulea taichii sa fie citita
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
FIŞĂ DE LECTURĂ
Textul narativ literar
Titlul operei literare
: “Budulea Taichii”
Autorul
: Ioan Slavici
Locul desfăşurării acţiunii :
in satul Cocorăști, la școala din sat, în pădure, la școala din oraș si înstrăinătate
Timpul desfăşurării acţiunii
: din copilăria lui Huțu până la maturitatea lui, la sfârşitul secolului alXIX-lea
Personaje:
principale: Huțu și tatăl lui, cimpoierul Budulea și personajul narator; secundare: dascălulClăiță, profesorul Wondracek, soția și copiii preotului,etc
Redactează rezumatul operei.
În nuvela “Budulea Taichii” sunt povestite mai multe momente din viața personajului principal,Mihai Budulea sau Huțu, așa cum era cunoscut de cei apropiați, urmărindu-se evoluția lui din primiiani de școală până la maturitate. El este fiul cimpoierului Budulea din Cocorăști, care cânta la vioară,la cimpoi și la fluier.La îndemnul dascălului Clăiță, Huțu urmează cursurile școlii din sat și devine “cenzor”. Silitor șicuminte, “Budulea taichii” este îndrumat spre școala de la oraș, unde câștigă simpatia colegilor siadmirația profesorului Wondracek, deși băiatul nu știa bine ungurește. Prietenia dintre Huțu și personajul-narator devine puternică pentru că stau la aceeași gazdă, undeHuțu se dovedește un copil liniștit, harnic și silitor. Budulea cel bătrân mergea des în oraș și se lăudacă fiul său învață la școlile cele mari. Surpriza cea mai mare pentru Huțu a fost când tatăl său a venitînsoțit de dascălul Clăiță și de mama lui, pe care băiatul nu o văzuse de când avea cinci ani. Prinzând gustul învățăturii, băiatul hotărăște să se preoțească și își continua studiile, renunțândla ideea de a se face dascăl sau profesor. Dascălul Clăiță este dezamăgit pentru că Huțu nu-l mai poateajuta, dar este mândru că fostul său elev învață la școlile latinești. După terminarea școlii de preoți, Huțu merge să studieze în străinătate. Deși ar fi putut să ocupeun loc important în ierarhia bisericească, el renunță la gândul călugariei și se întoarce în sat, undesătenii se bucură sa îl revadă.Huțu devine prototop și se căsătorește cu Mili, una dintre fetele dascălului Clăiță. După un timp,naratorul, bucuros, ne spune despre invitația la botez pe care a primit-o de la “Budulea taichii”, caurmare a nașterii primului său băiețel și încheie povestea cu o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu pentru frumusețea lumii.
Titlul operei
(Ce crezi că transmite titlu operei citite?)Titlul, “
Budulea Taichii”
, reprezintă porecla pe care i-au dat-o lui Huţu, cu simpatie, colegii de şcoală.Porecla este preluata de la „taica” lui Huţu, care i se adresa fiului cu această formulă plină de duioşie,ca să exprime mândria vădită de a fi tatăl unui băiat special.
Note de lectură
(Continuă enunţurile de mai jos cu idei din opera citită:)
Opera mi-a trezit sentimente de
admirație față de Huțu care , prin forțe proprii, ajunge un omimportant in satul lui.
Ceea ce impresionează este
perseverența, ambiția lui “Budulea taichii”, care vrea să studieze pentrua deveni un om realizat.
Am admirat
ambiția lui Mihail Bundulea care, deși era un copil modest, fiul cimpoierului, a