Biologie, întrebare adresată de EvaZoicaș, 8 ani în urmă

De ce regiunile maduvei spinarii nu corespund cu regiunile vertebrelor in care se afla? De exemplu regiunea lombara a maduvei e in vertebrele T9-T12. Maduva se termina la L2 si, totusi, in S2-S4 exista nucleul pelvin. De unde vine substanta asta cenusie?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iustindiaconu
3

Este important de stiut ca in timpul vietii intrauterine, ritmul de crestere al coloanei vertebrale nu este acelasi cu ritmul de crestere al maduvei spinarii. Din aceasta cauza, se va produce un decalaj intre segmentele metamerice ale maduvei si cele ale coloanei vertebrale.

Asa cum ai spus si tu, segmentele maduvei (regiunile maduvei) sunt situate mai sus fata de vertebrele coloanei vertebrale (regiunile coloanei vertebrale). Maduva spinari are toate regiunile coloanei vertebrale, numai ca acestea sunt decalate. Deci, maduva va avea si o regiune sacrata, formata din segmentele S1-S5, dar care nu va fi situata in dreptul vertebrelor sacrate, ci mai sus, la nivelul vertebrei L2 (unde maduva se si termina).

De exemplu, nervul spinal S4, care pleaca din metamerul S4 al maduvei, nu va putea avea directie inainte, deoarece va da de vertebra L2, si noi stim ca el va trebui sa iasa prin gaura de conjugare dintre vertebra S3-S4 (iese prin orifiiciile osului sacral). Asadar, nervul spinal S4 va avea traiect catre inferior (se duce in jos) si iese prin gaura lui. De aceea spune in manual ca ,,nervii lombari si sacrali cu directie aproape verticala formeaza coada de cal...". De ce au directie verticala? Pentru ca locul lor de iesire se afla mult mai jos.

Cel mai bine asta se vede pe o imagine, asa ca am atasat una si urmareste nervii (mai ales cei lombari si sacrali, sa vezi ca pornesc din regiunea lombara/sacrala a maduvei si se duc in jos ca sa iasa prin gaurile lor de conjugare care se afla in regiunea lombara/sacrala a coloanei vertebrale) si faptul ca maduva are aceleasi regiuni ca si coloana vertebrala, numai ca este mai scurta, mai compacta, si se termina mai repede.

Anexe:

iustindiaconu: Da, ai inteles perfect, S2-S4 se refera la maduva, nu la vertebrele S2-S4. Da, mai este impartita in coarne. Cand spun regiune ma refer la regiune cervicala, toracala etc. De curiozitate, pentru ce anume inveti?
EvaZoicaș: Pentru admitere la medicina
iustindiaconu: In ce centru?
EvaZoicaș: Bucuresti
iustindiaconu: Mult succes!
EvaZoicaș: Multumesc! Tu esti student la Medicina?
iustindiaconu: Da, la Bucuresti
EvaZoicaș: Cool! Ce an?
iustindiaconu: imi poti da facebook-ul tau daca vrei sa vorbim mai multe :)) anul 2
EvaZoicaș: Ti-am dat cerere :)
Alte întrebări interesante