Limba română, întrebare adresată de nutausu, 8 ani în urmă

de ce rochia miresei este alba?? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariuscam3
1

Răspuns:

Albul este culoarea traditionala a rochiilor de mireasa, dar nu intotdeauna a fost asa. In Evul Mediu, de exemplu, rochia de mireasa avea culorile curcubeului, culoarea fiind influentata de credinta in zeul soare Ra. Astfel, miresele se imbracau in diferite nuante de galben, portocaliu si rosu.

Prin anii 1500, albastrul era culoarea dominanta, gatul era acoperit complet, iar podoabele erau foarte rar intalnite. Prin 1600, rosul revine in vestimentatia rochiei de mireasa si apar cu predilectie corsetul, broderia, manecile cu volane exagerate si tulul.

In anii 1700, rozul si tonurile de roz purpuriu, pal - pastelat, crinolina si corsetul sunt caracteristici importante ale perioadei ale rochiei de mireasa.

Nunta Reginei Victoria cu varul sau, Albert de Saxa-Coburg, in 1840, a avut o mai mare influenta asupra ceremoniilor de casatorie decat oricare alta. Regina Victoria a schimbat moda rochiilor de mireasa, imbracandu-se in alb. Desi miresele au continuat sa sa imbrace in alte culori, regina a lansat un trend care, treptat, s-a impus, scrie From Time Past.

Rochia alba de mireasa nu este, asa cum se crede, simbolul puritatii. Victoria a ales aceasta culoare pentru ca a vrut sa dovedeasca poporului sau ca poate conduce tara intr-un mod economicos. Albul este cea mai "ieftina" culoare, pentru ca nu mai este nevoie de colorant pentru vopsire. In plus, regina a mai avut un motiv. Avea deja dantela alba si, in loc sa comande alta, a ales o culoare care s-ar fi potrivit cu dantela deja avuta.

Azi, nu peste tot in lume rochia de mireasa are culoarea alba. In China, albul este asociat doliului, nenoroc.

Se spune ca atunci cand o mireasa alege sa se imbrace in alb, parintii se opun casatoriei sau o reneaga. In India, se admite ca rochia de mireasa sa fie alba, numai daca are si o aplicatie dintr-un material de alta culoare, rochia alba complet fiind considerata aducatoare de nefericire.

Originile voalului de mireasa

Inca nu s-a stabilit o origine sigura a acestui accesoriu care insoteste rochia de mireasa de cateva secole. Una dintre explicatii dateaza insa din timpuri stravechi, cand mirele arunca o patura pe capul alesei sale, ceea ce inseamna ca fata ii apartine. Era un semn de cucerire a viitoarei mirese.

Se mai spune ca rolul voalului este de a proteja mireasa de spiritele rele ce plutesc in jurul ei in timpul ceremoniei. O alta explicatie, oferita de Perfect Wedding Day este ca mireasa isi acoperea fata cu un voal pentru ca mirele sa nu fie ucis pentru frumusetea ei.

Multi considera acest obicei un simbol al dominatiei masculine. Defapt, obiceiul isi are originea in Grecia antica, mai precis in Sparta. Datorita sistemului educational prin care barbatii erau antrenati din copilarie in spirit militar, se crea o relatie nefireasca intre cupluri de barbati, bazate pe o camaraderie a caror sensuri ne scapa astazi.

Femeile nu reprezentau interes pentru barbatii spartani, obisnuiti cu companie masculina. Totusi societatea spartana trebuia sa asigure noile generatii de luptatori si pentru a face femeile "atractive" pentru razboinici, acestea erau tunse baieteste, sau chiar rase in cap si apoi erau acoperite cu un val. Mai tarziu, in societatea romana si in evul mediu, ridicarea valului era dreptul exclusiv al mirelui si un semn al autoritatii barbatului asupra femeii. Mireasa nu prea avea nici un drept.

Alte întrebări interesante