Limba română, întrebare adresată de mylitylepony, 8 ani în urmă

De ce se apleacă bunica tot mai tare? Ce rol are epitetul adverbial? ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
63

Epitetul adverbial este identificat în primul vers:

„Și cum își pleacă fruntea tot mai tare

______

Explicație:

Timpul își pune amprenta asupra omului odată cu trecerea anilor tinereții. Tot astfel, bunica, gârbovită atât la nivel fizic („i-așa de gârboavă bunica), cât și psihic (tristețea sugerată prin aplecarea frunții „tot mai tare”), este privită de poet cu melancolia trecutului acesteia, când bătrâna era o frumoasă mireasă tânără și plină de vioiciune și farmec.

Rolul epitetului adverbial „tot mai tare” este acela de a accentua sentimentul de mâhnire în fața trecerii ireversibile a timpului. Imaginea femeii cocoșate de numărul de ani ce au trecut peste ea contrastează cu imaginea fetei tinere „care-a plutit în rochia de bal”, poetul apelând, prin acest epitet adverbial, precum și prin întrebarea retorică „Ce s-a făcut frumoasa dansatoare (...)?” la sensibilitatea cititorului.

______

  • Epitetele sunt figuri de stil care au ca rol evidențierea sau înfrumusețarea unor însușiri deosebite ale persoanelor, obiectelor, sentimentelor, ideilor.
  • Cele mai frecvent întâlnite epitete sunt cele obținute prin perechea substantiv-adjectiv: „ochii ei cei negri”, „trista frunte”, dar există și epitete adverbiale, care sunt asocieri ale verbelor cu adverbe: „privește jalnic”, „cântă vesel”.

Alte explicații despre epitete se găsesc înaceastă temă: https://brainly.ro/tema/3971014

Alte întrebări interesante