de ce stomacul are tunici musculare?
Răspunsuri la întrebare
– Parte a tubului digestiv situata dedesubtul diafragmului, intre esofag si duoden, unde alimentele sunt stocate, amestecate, predigerate si sterilizate inainte de a fi trimise in intestin pentru a fi absorbite.
Stomacul este o punga in forma de J, impartita intr-o portiune verticala, fundusul sau fundul stomacului si o portiune orizontala, antrul. Partea superioara a fundusului comunica cu esofagul prin cardia si formeaza marea tuberozitate. Antrul este separat de duoden prin pilor, dotat cu un sfincter puternic ce deschide si inchide comunicarea spre intestin.
Stomacul este situat intre ficat, la dreapta, splina la stanga, diafragm in sus, colon transvers in jos si pancreas, in spate.
STRUCTURA STOMACULUIPartile anatomice a stomacului:
Cardia (orificiu cardiac) – este intrarea in stomac din esofag. Importanta cardiei este data de rolul sau de sfincter care asigura trecerea bolurilor din esofagul terminal spre stomac, pe de o parte si impiedicarea refluxului gastroesofagian, pe de alta parte.
Mica curbura – este concava, groasa, cu o lungime aproximativa de 15 cm. Incepe de la cardia, prezinta o portiune verticala apoi un unghi – incizura gastrica si devine orizontala spre pilor.
Marea curbura – este convexa, subtire, cu o lungime aproximativa de 40 cm. Contureaza marginea stanga a stomacului, formand cu terminarea esofagului un unghi, numit incizura cardiaca.
Fundul stomacului (zona fundica) – reprezinta partea cea mai larga si mai inalta a stomacului, situat mai sus de cardie, imediat sub diafragm. De obicei este plin cu gaze si aerul inghitit in timpul deglutitiei. Se mai numeste si digicam cu aer a stomacului.
Corpul gastric – este partea cea mai mare a stomacului.
Orificiul piloric (pilorul) – orificiu inferior al stomacului, care face legatura intre corpul gastric si o zona mai dilatata – antrul piloric, continuat cu o portiune ingustata – canalul piloric – care se termina inspre duoden cu un sfincter muscular numit sfincter piloric.
La exterior stomacul este acoperit de o membrana seroasa, sub care se afla musculatura dispusa in 3 straturi. Datorita fibrelor musculare netede, peretii stomacului executa doua tipuri de miscari:
– miscari peristoloice, prin care alimentele din interiorul stomacului se raspandesc si se depun in straturi
– miscari peristaltice, prin care continutul gastric inainteaza spre pilor.