Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

De demonstrat ca este PASTEL acest text:
Văzduhu-i plin de ciripiri; De sus, o ploaie de lumină Îneacă-n raze, în grădină, Însângerații trandafiri. Și prin miros pătrunzător Și-amețitor de iasomie, Un vânt de vară-ncet adie, D-alintă florile ușor.
RAPID VA ROG!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crin234
1
Acest text este un pastel deoarece în primul rând,modul de expunere predominant este descrierea.Prin intermediul,creării și caracterizării tabloului naturii,autorul indirect își exprimă sentimentele.Descriind un tablou al naturii în splendoarea verii,autorul își exprimă indirect sentimentele de admirație,pace interioară.Părțile de vorbire predominante sunt substantivul și adjectivul Exemple:"plin de ciripiri" ,"însîngerații trandafiri".Figurile de stil împodobesc versul.Exemple:personificarea:vânt...alintă florile ușor" "ploaia îneacă-n raze" Epitetul:"însîngerații trandafiri''
"Vânt de vară" "miros pătrunzător"Metafora:"ploaie de lumină"
Concluzionez încă odată că opera dată este un pastel deosrece tabloul este descris în mod subiectiv.
Succese!

Tonytoniuta: Poate pentru tine nu e de neinteles. Eu nu am dorit sa compun un text ca si tine, eu am explicat pe scurt.
crin234: Cand demonstrezi scoți în evidență cel puțin 2-3 trăsături.Faptul că e text și are rimă si versuri sunt niște trasături comune pentru toate poeziile.Însă în cerință se cere să scoți în evidență trăsăturile specifice pastelului,nu ale oarecare poezii.
Tonytoniuta: Stiti ceva daca doriti evidentiati dar acolo nu se cere asta. Nu va place la revedere!!
Tonytoniuta: Si ce drept ai tu, Crin234, sa imi stergi raspunsul/parerea mea proprie?! Poate din cauza invidiei, da, poate si asta!!!
Alte întrebări interesante