Limba română, întrebare adresată de acelan, 9 ani în urmă

De explicat proverbul in limia de 2 pagini :,,Haina te face domn, dar sufletul te face om ''.Va rog mult urgent ......dau coroana .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maddagrs
1
acest proverb are o insemnatate filozofica  la care merita sa sa te gandesti . in societatea noastra -dar desigur nu este vorba doar de atat- totul se invarte in jurul modei .din vechime hainele erau un criteriu dupa care se deosebeau oamenii in functie de categorie sociala si astfel populatia a fot mereu intr-o inegaliate de exprimare. 
niciodata nu am fost considerati la fel de buni sau la fel de rai ! mereu a trebuit sa existe un criteriu dupa care oamenii sa ne judece si sa ne dea la o parte sau din contra sa ne slaveasca si sa ne faca pe plac doar datorita inaltei pozitii sociale 
imbracamintea a fost intotdeauna primul mijloc de categorisire a oamenilor ! in functie de broderie ,culoare, materialul folosit ,textura s.a. oamenii erau integratii diferit ,insa de fiecare data s-a dovedit ca modestia ,suferinta si greutatile te ajuta sa te definesti ca om sa intelegi cu adevarat viata si sa fii un om intelept adevarat si cu respect fata de ceilalti ,iar haina nu ramane in acest context decat un obiect necesar !
oamenii care de exemplu au fost crescuti intr-un mediu luxos de invidiat ,au privit mereu lucrurile superficial si nu au inteles lucrurile la justa lor valoare! haina erapentru ei un oniect important de decor pentru evenimente importante si nu numai! educatia era un lucru important dar tratat prea general iar imbracamintea punea accent prea mare in societate si inca se intampla acest lucru.
chiar daca oamenii la prima vedere te judeca dupa imbracaminte acesta nu este decat un punct infirm in adevarata valoare a unei persoane ! calitatile sufletesti ni le insusim singuri si noi suntem vinovati in cea mai mare parte de cum vrem sa ne comportam ! 
sa fim o persoana care pune accent mai mult pe nevoile celor din jur si pe respectul oferit , pe bunatate modestie ,sinceritate si generozitate? sau sa ramanem la superficialitatea de a pune etichete oamenilor in funcite de lucrurile si obiectele trecatoare care le observam ? e alegerea noastra daca vrem sa fim un om intelept si fericit sau un domn fatarnicsi cu personalitate.

acelan: multumesc
Alte întrebări interesante