Limba română, întrebare adresată de raphgd1227, 8 ani în urmă

de facut dupa modelul de mai sus “Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bnorbi11mp14koe
0
Opera literarã „Moara cu noroc" a parut în anul 1881 în volumul „Novele din popor".
Aceasta opera literara este o nuvela psihologicà care utilizeazã ca tehnici narative analiza psihologicà, introspectia analiticà, confesiune, etc.
loan Slavici a fost un mare scriitor român, pedagog si jurnalist, membru al Academiei Române.
Titlul nuvelei este ironic dearece este vorba de fapt de o moara care nu aduce noroc ci mai degrab destramã familia lui
Ghita, personajul principal al nuvelei. y
Moara cu noroc" este titlul hanului unde s-au întâmplat multe fate rele.
Tema nuvelei ne redã dezumanizarea
personajului principal, ne sugereazã consecintele negative pe care le dã setea de îmbogatire asupra psihicului omenesc.
Indici spatio-temporali sunt redati cu exactitate, actiunea se desfasoarã între st.Gheorghe si Paste, pe parcursul unui an de zile, la Hanul Moara cu noroc, aflat in valea dintre douà drumuri, o cârciumã construità într-un loc pustiu lângã o moarã

Perspectiva narativa este obiectiva, naratorul este obiectiv, omniscient si omniprezent, iar naratiunea se face la persoana a-Ill-a.
Actiunea se desfasorà cronologic, prezentându-ne gradual etapele dezumanizarii lui Ghita, personajul principal al operei.
Conflictul interior - il oboseste pe
Ghità,care suferà de remuscàri, are somn agitat si se simte vinovat de tot ce se întâmpla „lartã-mã Ano.. caci eu n-am sã mã iert cât voi trai pe fata pàmântului."
Structura operei literare
Nuvela „Moara cu noroc" cuprinde 17 capitole, prezentate cronologic. Primul si ultimul capitol sunt sustinute de batrâna, mama Anei, penultimul prezintà moarte Anei, ucisa de Ghita, ucis la rândul lui de Raut si sinucidera lui Licà, iar celelalte capitole cuprinse între acestea contin desfäsurarea actiunii: lupta dintre Ghità si Lica, urmarirea lui Lica de catre jandarmul Pintea, nelinistea interioarà a Anei datã atractia pentru Lica si fidelitatea pentru sotul ei, plecarile batrânei de la moarà la bisericã si la rude, etc.
Incipitul si finalul dau un caracter simetric operei, continând vorbele batrânei, mama Anei, prezentata in tipologia înteleptului:
„mul sã fie multumit cu säracia sa, caci dacã e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit." (incipit) Simteam eu cã nu are sa iasa bine, dar asa le-a fost dat."(final)
Momentele subiectului literar
Expozitiunea - ni-I prezinta pe Ghita, nemultumit de conditia sa de cizmar, la in a arenda hanul de la Moara cu noroc, unde se mutã cu sotia, soacra si copilul sãu, ducând o viatà fericità la început.
Intriga - debuteazã odatã cu sosirea lui Licã
Samadäu, care tulburà armonia familiei. Licã ñi dã de înteles lui Ghitã cã dacã vrea sã
râmânã acolo va trebui sã-I informeze cu tot ce se întâmpla la cârciuma si în împrejurimi.
Desfasurarea actiunii - ne arata ca Ghita desi stie cã Licã face afaceri murdare, acceptà sã îi fie tovarãs la actiunile sale necinstite, departându-se de familie. Depune chiar marturie mincinoasa in justitie, cand Buzà Ruptà si Saila sunt condamnati, el stiind ca sunt nevinovati, neputând sã le ia partea, dupa jefuirea unui arendas si uciderea femeii în negru. Licà îi duce bani însemnati lui Ghita pentru ca acesta sa il schimbe la vânzàri. Ghita o lasã pe Ana singurã cu Licà si plecà pentru a-l aduce pe jandarmul Pintea, sa-I prinda pe acesta cu banii însemnati asupra sa.
Punctul culminant - începe când Ghitã se întoarce la han, Lica si Raut vor sa fuga dand foc hanului, Ana este omorâtã de soul ei,
Räut il impuscà pe Ghità, iar Licà isi striveste capul de un copac, de fricà sã nu fie prins.
Deznodamântul - debuteazã odatã cu întoarcerea batrânei la han, care a crezut ca a luat hanul foc de la fulger, pentru cã au last ferestrele deschise.
Concluzie
in concluzie, nuvela „Moara cu noroc" este o opera realista, psihologicà de mare valoare pentru literatura româneascã, autorul prezentând realitatea vietii rurale ardelene de la sfârsitul sec.XIX-lea. Pe baza datelor prezentate mai sus putem încadra aceastã operã literarà în curentul literar numit realism.
Alte întrebări interesante