De făcut o pagină de jurnal. Să descriem o emoție sau un sentiment, legat de o personalitate (în poză). Pagina de jurnal trebuie să aibă: - o structură narativă;
- o structură descriptivă;
- o structură explicativă.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Buna! Voi incerca sa realizez o nota de jurnal, alegand o personalitate - Carol Davila.
Jurnalule,
Astazi vreau sa iti spun despre cineva care m-a uimit pentru activitatea sa, o personalitate marcanta pentru romani de care , sincer, nu auzisem!
Stii, strada pe care locuim poarta acest nume si un apropiat al parintilor, m-a intrebat daca stiu cine a fost Carul Davila. Asa ca, a trebuit sa ma informez, pentru a sti!
Carol Davila, pe numele de nastere Carlo Antonio Francesco d’Avila (1828-1884), a fost un medic si farmacist roman, de origine franceza, nascut in Italia, dar efectuandu-si studiile in Germania si Frata. Din datele biografice, se pare ca a fost ruda cu marele compozitor maghiar Franz Liszt. Acest om a construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil.
In 1869 a infiintat Facultatea de Medicina, intemeind un invatamant farmaceutic si veterinar de invidiat pentru acea vreme. Apoi, a creat primul azil de orfani, mai intai pentru fete si mai tarziu si pentru baieti. Inca de la sosirea in Bucuresti, Davila a avut probleme de sanatate ( un reumatism cronic), care i-a paralizat un brat, pe care adesesa il tinea la spate! Si cu toate acestea a consultat pacienti si si-a facut datoria cu onoare si dedicatie fata de meserie, astfel incat insusi Principele Carol ii spunea Reginei Elisabeta : " Davila e pretutindeni unde ai nevoie de el."
Strasnic om, nu? Iata ceva care m-a frapat: desi bolnav, ramas vaduv, cu 4 copii ( uite ceva interesant - fiul cel mare , Alexandru Davila va deveni renumitul scriitor, om de teatru, traducator, creatorul piesei Vlaicu Voda), nu a renuntat la meserie, continuand sa munceasa pana in ultima clipa a vietii!
" La solicitarea Ministerului de Război, Constantin Brâncuși a executat un bust din bronz al generalului Carol Davila, pentru a fi amplasată în curtea Spitalului Militar Central,"
Ei, te-am surprins, nu-i asa?
Iata ce oameni minunati au existat in tara noastra!
Mai vorbim si maine!
Explicație: