De facut OPERA EPICA pe textul IAPA LUI VODA !!
Răspunsuri la întrebare
"Iapa lui Vodă" face parte din volumul "Hanul Ancuței" scris de Mihail Sadoveanu, este o povestire, specie a genului epic, care prezintă toate trăsăturile acestora. Astfel, în opera epică, naratorul își exprimă indirect ideile, sentimentele și trăirile.
O trăsătură este prezența naratorului în mai multe ipostaze. Narator martor în povestirea cadru, cu narațiune la persoana a treia și narator personaj, în povestirea inserată cu narațiune la persoana întâi.
Povestirea reprezintă o succesiune de întâmplari, folosind ca procedeu inserția, cu 2 planuri. Primul este povestirea cadru, în care sunt prezentate hanul cu atmosfera sa, personajele, veselia și voia bună. Cel de-al doilea evocă o întâmplare din vremea lui Vodă Mihalache Stuza, având ca "erou" iapa comisului Ioniță. Răzeșul începe să povestească o întâmplare din trecut. Comisul Ioniță s-a întâlnit la han cu un boier. Aceștia au început să vorbească. Ioniță i-a spus boierului că acesta vrea să se ducă la Vodă Mihalache Stuza ca să își facă dreptate, iar dacă nu îi va face, să vină să îi pupe iapa nu departe de coadă. Boierul începe să râdă. Răzeșul face cinste cu vin și apoi pleacă amândoi. Comisul ajunge la Vodă și descoperă că era boierul de la han. Acesta îi face dreptate și îi dă actele.
Personajele sunt purtătoarele unor valori prin care scriitorul își exprimă indirect concepțiile. În text, comisul Ioniță este personaj principal, hangița este personaj episodic, iar Vodă și moș Leonte sunt personaje secundare. Răzeșul este un ombmândru și demn, respectuos și generos față de hangiță, moș Leonte și boier, deoarece îi respectă vorbindu-le frumos și hotărât pentru că își asumă vorbele și faptele fără frică sau rușine. Hangița moștenește calitățile de la mama ei, creând din hannun loc deosebit, plin de veselie și voie bună. Ea era harnică, destoinică, descurcăreață, rușinoasă, cu bun simț și șireată.
Modurile de expunere sunt prezente în povestire. Descrierea ce înfrumusețează textul, dialogul ce dă viață și narațiunea.
În concluzie, prezența naratorului, povestirea, personajele și modurile de expunere arată ca "Iapa lui Vodă" de Mihail Sadoveanu este o operă epică.