Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

De făcut rezumatul , Scos ideile principale și momentele subiectului, Din ‘Doua Loturi, De Ion Luca Caragiale. Va rog din suflet. Am uitat complet tema de la romana. Măcar rezumatul. Pana Luni (3 zile) 11.01.2019


Luminix: Îți pot oferi rezumatul, de aici poți avea punct de pornire pentru ideile principale și momentele subiectului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
3

Momentele subiectului:


I.Expozițiunea - prezentarea personajelor principale, domnul și "madame" Popescu


II.Intriga - descoperirea potențialului câștigător la extragerile loteriei dar și a pierderii biletelor ce puteau demonstra calitatea de câștigător.


III.Desfășurarea acțiunii - căutarea biletelor, acțiunea personajelor de la agonie la extaz. Vizita la femeia care primise haine în schimbul unor farfurii. Găsirea biletelor chiar în biroul său unde îl chemase șeful său din concediu medical, demisia de la serviciu.


IV.Punctul culminant - drumul către loterie cu cele două pentru dovedirea calității de câștigător și intrarea în posesia imenselor premii.


V.Deznodământul - verificarea biletelor și aflarea faptului că biletele conțineau numerele câștigătoare fiecare din ele la cealaltă extragere. Declinul definitiv al familiei Popescu

--------------------------------------


Rezumat:


Domnul Lefter și-a pierdut două bilete de loterie pe care le cumpărase anterior. cumpărate cu ceva zile în urmă. Începe să le caute, iar soția sa, "madame" Popescu îl ajută, când află că

loteriile au extras numerele biletelor domnului Popescu.

A aflat într-o seară, de la căpitanul Pandele, chiar cel de la care împrumutase banii dați pe bilete.

Acesta i-a spus că a câștigat.

Așa a-nceput familia Popescu să caute biletele.

Așezat pe canapea, acesta, și-a dat seama unde pot fi biletele: în jacheta sa cenușie pe care "madame" Popescu a dat-o unei "chivuțe" pentru zece farfurii. Afland domnul Lefter, sparge farfuriile intr-o criză de nervi apoi, împreună cu soția sa și căpitanul Pandele, pleacă spre Țâca, chivuța.

Seara ajung la casa mică a femei și, când intră o văd pe aceasta și pe o femeie bătrână făcând mâncare.

Stând de vorbă, domnul Lefter vede pe pat niște haine și începe să le examineze. Nu vede, însă, jacheta pe care o căuta, dar chivuța îi spune că ea poartă jacheta. Aceasta îi dă domnului Popescu moment jacheta dar, căutând în ea nu găsește biletele.

Astfel, cei trei merg la berărie și încep să discute. Aici domnul Popescu află, din gazeta pe care o citeste, că în cazul in care nu se prezinta la loterie cu biletele, va pierde banii castigati.

Se întâlnește cu șeful său pe care îl mințise că este bolnav pentru ca acesta sa îl lase câteva zile în concediu. Cei doi se ceartă, iat șeful pleacă supărat.

Chivuța fusese arestată, iar domnul Lefter pleacă la secție, ajunge acolo, dar află că intre timp a fost eliberată și lăsată să plece.

Domnul Lefter pleacă la casa femeii, dar acolo, cele două, chivuța și femeia bătrână îl lovesc.

Domnul Lefter fuge speriat, ajunge acasă și primește o scrisoare de la un coleg care îi comunică necesitatea de a se întoarce la serviciu.

Domnul Popescu se prezintă în biroul șefului său, chiar a doua zi dimineață. Domnul Lefter urma să îi aducă șefului său un dosar. Merge în biroul său și vede lânga dosarul respectiv biletele de loterie.

Foarte fericit își întocmește demisia. Pe lângă dosarul cerut, îi pune pe birou și demisia.

În sfârșit, merge să intre în posesia câștigului, dar, stupefiat află că numerele erau câștigătoare, doar că era o mică problemă și anume aceea că fiecare era câștigătoare la cealaltă loterie. Este șocat de ghinionul său și intră într-o criză de nervi pe care nu o mai poate controla.

Deznodământul este neașteptat - doamna Popescu este călugăriță, are mintea pierdută, strânge cioburi de străchini și le ascunde, în timp ce domnul Popescu este un bătrânel singuratic care rătăcește pe străzile Bucureștiului repetând continuu "viceversa...viceversa..."


Luminix: Da. Cum spuneam, poți scoate ideile si momentele de aici.
Utilizator anonim: Doar rezumatul? Cum rămâne cu ideile și momentele subiectului? Măcar am rezumatul decât nimic..... Mulțumesc Oricum....
Utilizator anonim: Ok
Luminix: Încerc și momentele, dar măcar ideile principale încearcă tu :)
Luminix: I.Expozițiunea - prezentarea personajelor principale, domnul și "madame" Popescu
Luminix: II.Intriga - descoperirea potențialului câștigător la extragerile loteriei dar și a pierderii biletelor ce puteau demonstra calitatea de câștigător.
Luminix: III.Desfășurarea acțiunii - căutarea biletelor, acțiunea personajelor de la agonie la extaz. Vizita la femeia care primise haine în schimbul unor farfurii. Găsirea biletelor chiar în biroul său unde îl chemase șeful său din concediu medical, demisia de la serviciu.
Luminix: IV.Punctul culminant - drumul către loterie cu cele două pentru dovedirea calității de câștigător și intrarea în posesia imenselor premii.
Luminix: V.Deznodământul - verificarea biletelor și aflarea faptului că biletele conțineau numerele câștigătoare fiecare din ele la cealaltă extragere. Declinul definitiv al familiei Popescu
Utilizator anonim: Thanks !
Alte întrebări interesante