Limba română, întrebare adresată de AndreiBr007, 8 ani în urmă

de notat semnificația măștilor în obiceiurile și colindele românești.
va rog este pentru mâine.
dau coroana! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dragomirgabriela1210
2
Masca se folosește în diverse obiceiuri încă din vremuri imemoriale, mai ales în practicile carnavalești. Dincolo de faptul că măștile sunt obiecte care trezesc atât râsul, cât și frica, ele reprezintă o lume arhaică, ale cărei rădăcini se află în gândirea tradițională.

Măștile tradiționale românești reprezintă animale reale sau fantastice, personaje din lumea cotidiană sau imaginară. Masca se utilizează în cadrul unor obiceiuri, ritualuri sau dansuri ritualice, în funcție de momentul anului și de calendarul popular. Printre cele mai cunoscute măști populare se numără cele specifice tradițiilor de iarnă: capra, ursul, cerbul.

Aceste măști animaliere sunt adesea însoțite de un alai de dansatori care poartă și ei măști antropomorfe: moși, babe, doctori, polițiști, preoți etc. Masca poate însemna numai acoperirea capului sau purtarea unui costum întreg, dar asta depinde de amploarea și semnificația momentului.

De exemplu, măștile se foloseau și la ritualuri funerare. Unul dintre acestea, dispărut astăzi și conservat numai de către ansamblurile artistice, se numea Chipărușul. Tradiția spune că măștile funerare aveau rolul de a alunga moartea.

dragomirgabriela1210: Fără supărare
mariamarcu2302: Doamnee
mariamarcu2302: Du mai are voie omul sa își spună părerea?
mariamarcu2302: Disperatilor
dragomirgabriela1210: Îmi spui ca nu îți place și ca este alandala și după fără supărare
dragomirgabriela1210: As am făcut și eu
mariamarcu2302: Vezi ca se pune praful pe Dicționar!Mai deschidem ai tu din când in când!
mariamarcu2302: Dar eu mi-am spus punctul de vedere!Care e ptoblema?
dragomirgabriela1210: Nici una
dragomirgabriela1210: Nu îmi mai bat capul
Răspuns de andreanotme
2

Raspus:

În tradiṭia populară românească măṣtile se poartă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Măṣtile reprezintă o lume fantastică, izvorâtă din gândirea societăṭii tradiṭionale româneṣti, personificând spirite ale strămoṣilor, animale reale sau fantastice, spirite ale vegetaṭiei sau ale apei. Ele se folosesc în cadrul unor ritualuri iar vatra satului este scena unde se desfăṣoară aceste manifestări.


AndreiBr007: Multumesc!
dragomirgabriela1210: Cu plăcere !
andreanotme: pentru nimic!^^)
Alte întrebări interesante