Limba română, întrebare adresată de Ghiocelmihaela81, 9 ani în urmă

De povestit Doua loturi pe momentele subiectului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de draghicialessia
7
Opera DOUA LOTURI de I . L .CARAGIALE poate fi structurata pe momentele subiectului ca orice alta opera epica iar modul de expunere predonimant este dialogul urmat de naratiune
Nuvele incepe cu intriga,momentul cautarii biletelor de loterie iesite castigatoare de catre Lefter Popescu si sotia sa.
Episodul uramator il constituie expozitiune prin retrospectiva in care autorul care este si narator ,explica cititorului la timpul trecut imprejurarile cumpararii biletelor.
In urma cu ceva timp,Lfeter,un functionar marunt la un minister din Bucuresti cumpara 2 bilelet de loterie cu bani imprumutati de la Pandele.
Desfasurarea actiunii incepe in momentul in care Popescu isi aminteste ca bilelete se aflau in jacheta cu care era imbracat cand le-a cumparat.Sotia sa ii spune ca a dat jacheta in schimbul a zece farfurii unot chivute..iar Lefter suparat sparge farfuriile si pleaca spre Mahalaua Farfurigiilor impreuna cu doi sergenti si domul Turtureanu.Tigancile neaga ca ar fi gasit gasit vreun bilet iar Popescu le duce la sectiecu intentia de a le interoga.
Lefer este nevoit sa mearga la servici,si cautand niste acte in sertarele biroului gaseste biletele acesta costituind pubctul culminant .Popescu isi da demisia si se duce la banca sa si ridice premiul insa afla cruda veste ca biletele erau viceversa
Deznodamantul este unu lacrimogen deoarece Madam Popescu s-ar afla intr-o manastire adunand cioburi de farfurii,iar Lefter ar fi fost auzit soptind viceversa pe strazile Bucurestiului.

Alte întrebări interesante