Limba română, întrebare adresată de Frumusica20CM, 8 ani în urmă

de povestit poveste habarnam devine pictor dupa nikoli nosov

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
51

╔════════❀  

Bună!  

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:  

╚════════❀

                                  HABARNAM DEVINE PICTOR

   Acuarelă era un pictor forte bun și purta de cele mai multe ori o bluză cu poale lungi, pe care o numise "halat". Stătea în fața șevaletului cu halatul pe el și cu pletele ce-i cădeau pe spate și avea paleta în mână. Toată lumea știa că el era un pictor în adevăratul sens al cuvântului. După ce a văzut că nimeni nu îi ascultă muzica și el voia să devină muzician, Habarnam s-a hotărât să ajungă pictor. S-a dus la Acuarelă și i-a spus că dorește să se facă pictor. I-a cerut frumos tuburi cu vopsele și o pensulă. Acuarelă nu era zgârcit și i-a dat cu plăcere câteva tuburi vechi și o pensulă. Când a ajuns în camera sa, Habarnam s-a întâlnit cu Ciufulici, un prichinduț cu care era prieten la cataramă. Era bucuros să îl vadă și i-a spus că dorește să-i facă portretul.

   Ciufulici era grozav de bucuros și s-a așezat pe scaun. Habarnam a început să picteze și se gândea la cum să-l facă mai frumușel. I-a făcut nasul roșu, urechile verzi, buzele albastre și ochii portocalii. Ciufulici era foarte nerăbdător. Habarnam îi spunea să se astâmpere, că altfel îl va face în așa fel încât nu se va mai recunoaște. Ciufulici îl întrebă dacă în acel moment era ușor de recunoscut în tablou, iar Habarnam i-a răspuns afirmativ, a continuat și i-a adăugat mustăți violete. Ciufulici îi spuse că dorește să vadă portretul, chiar când pictorul a terminat de pictat o ultimă trăsătură. Habarnam îi arătă portretul, iar Ciufulici era înspăimântat și nu credea că acea figură era a lui. În întrebă pe Habarnam de ce i-a făcut mustăzi dacă el nu avea mustăți, iar el i-a răspuns că mai aveau vreme să crească. L-a întrebat de ce i-a făcut nasul roșu, iar Habarnam i-a răspuns că așa era mai frumușel. Nu înțelegea de ce părul era făcut albastru, iar Habarnam i-a spus că dacă nu-i place, i-l poate face verde. Ciufulici îi spuse că pictura lui nu face nici cât o ceapă degerate și dorea să o rupă. Habarnam, înfuriat, nu accepta ca opera sa de artă să fie ruptă. Ciufulici a sărit pe scaun și a încercat să îi ia protretul, iar cei doi s-au luat la trântă. Știetot și doctorul Pilulă au venit în fugă din cazua gălăgiei. Ciufulici le-a arătat portretul și i-a întrebat și pe ei dacă există vreo asemănare. Știetot a spus că nu, iar Pilulă a zis că seamănă cu o sperietoare de ciori. Habarnam le-a spus cu mare dispreț că nu aveau cum să priceapă cine este reprezentat pentru că nu i-a scris numele. A luat un creion și a scris numele "Ciufulici" cu litere de tipar. După ce a atârnat portretul la vedere a spus că așa îl va admira cine dorește. Ciufulici a spus că o să vină noaptea să îl facă bucățele. Habarnam a spus că el nu se va mai culca și o să stea de pază toată noaptea.

   Ciufulici a plecat acasă mânios și Habarnam s-a ținut de cuvânt. S-a hotărât să stea de pază toată noaptea. A așteptat să adoarmă ceilalți și apoi și-a luat șevaletul și paleta. S-a apucat să-i picteze pe toți în timp ce dormeau: pe Gogoașă l-a făcut gras și nu a avut loc pe toată pânza. Lui Zăpăcilă i-a pictat niște picioare subțiri ca două bețe de chibrituri și i-a făcut o coadă de câine, dar nici el nu țtia de ce. Pe Glonțișor vânătorul l-a înfățișat călare pe o mătură. Lui Pilulă i-a pus în loc de nas un termometru și lui Știetot i-a făcut niște urechi asemănătoare cu cele ale măgarului. I-a zugrăvit pe toți în cele mai neprevăzute și caraghioase poze. Spre dimineață a atârnat toate pânzele de-a lungul pereților și a scris numele fiecăruia dedesubt. A alcătuit o galerie de portrete. A doua zi au sosit prichinduții rând pe rând. Fiecare lăuda portretele celorlalți, dar protesta cu tărie când vedeau propriile portrete.

╔════════❀  

Explicație:  

╚════════❀

  • Nu uităm că povesirea trebuie să respecte ordinea cronologică a evenimentelor.
  • Povesirea se realizează prin relatarea evenimentelor la persoana a III-a și nu există vorbire directă, aceasta fiind transformată în vorbire indirectă.
  • Povestirea este mai lungă ca întindere decât rezumatul.

╔════════❀  

Succes!

╚════════❀

Anexe:
Alte întrebări interesante