Limba română, întrebare adresată de andreealevinte, 9 ani în urmă

de scris 10 reguli in trafic public






repede va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DjFresh20
4
1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducatorilor de autovehicule, precum si persoanelor care ocupa scaunul din fata sa tina in brate animale, in timpul deplasarii pe drumurile publice.
(4) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;
b) femeile in stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
(5) Persoanele prevazute la alin.(4) lit.d) sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia;
(6) Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
(7) Se interzice transportul pe motociclete si pe mopede a mai multor persoane decat locurile stabilite prin constructie, precum si al obiectelor voluminoase.
(8) Copiii in varsta de pana la 7 ani, daca sunt tinuti in brate, precum si cei de pana la 14 ani se transporta numai in atasul motocicletelor.
(9) Circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse inmatricularii sau inregistrarii, cu exceptia bicicletelor si a celor trase sau impinse cu mana, este permisa numai in timpul zilei.
(10) Se interzice conducatorilor vehiculelor prevazute la alin.(1) sa circule cu acestea cu o viteza mai mare de 30 km/h.

AI ceva de scris , dar ... merita un 10 nu ? :)) daca vrei , poti sa cauti reguli de circulatie si selectezi tu pe acolo ceva mai scurt... iti voi recomanda trei situri 
http://www.legislatia-rutiera.ro/reguli-de-circulatie.reg/
http://instructorauto.bynet.ro/regulament-cod-rutier-5-4-4
http://www.codulrutier.ro/codul_rutier_reguli_de_circulatie_2.php

Succes

andreealevinte: ms mult imi esti de mare ajutor
DjFresh20: nu ai pentru ce :)))) toti de pe situl acesta suntem scolari 1-12 nu ? :)) trebuie sa ne ajutam :*
andreealevinte: sigur
Răspuns de AdelinRamon
2
1.Când circulatia se desfasoara pe doua sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de catre conducatorii de vehicule în functie de intensitatea traficului si viteza de deplasare, având obligatia sa revina pe prima banda ori de câte ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinata vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

2.
 Conducatorii vehiculelor care circula din sensuri opuse trebuie sa pastreze între vehicule o distanta laterala suficienta si sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii de circulatie respective.
3.
Obligatiile conducatorilor vehiculelor care efectueaza depasirea si ale conducatorilor vehiculelor care sunt depasite, precum si cazurile în care depasirea este interzisa se stabilesc prin regulament.

4.
Autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite, cele care transporta marfuri sau produse periculoase, precum si cele de însotire trebuie sa aiba montate semnalele speciale de avertizare cu lumina galbena, prevazute la art.32 alin.(1) lit.c), iar conducatorii acestora trebuie sa le mentina în functiune pe toata perioada deplasarii pe drumul public.

5.
Se interzice transportul pe drumurile publice al marfurilor si produselor periculoase în vehicule care nu au dotarile si echipamentele necesare sau care nu îndeplinesc conditiile tehnice si de agreere prevazute în Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr.31/1994, ori pentru care conducatorul vehiculului nu detine certificat A.D.R. corespunzator.

6.
Cazurile si conditiile în care oprirea, stationarea sau parcarea pe drumul public este permisa se stabilesc prin regulament, în conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta.

7.
La intrarea în intersectiile unde lumina rosie a semaforului este în functiune ori indicatoarele obliga la acordarea prioritatii de trecere, conducatorii autovehiculelor prevazute la art.61 alin.(1) trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita pentru evitarea producerii unor accidente de circulatie, în caz contrar urmând sa raspunda, potrivit legii.

8.
 Când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul în directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

9.
La trecerea la nivel cu o cale ferata industriala, semnalizata corespunzator, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se conformeze semnificatiei semnalelor agentului de cale ferata.

10.
 În intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stânga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. 
Alte întrebări interesante