de scris un eseu cu titlul Importanța atmosferei pentru natură și om
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Omul nu poate trai in lipsa aerului atmosferic. Prin respiratie, el inhaleaza aer din care, la nivelul alveolelor pulmonare, oxigenul trece in sangele arterial, iar dioxidul de carbon din sangele din vene trece in aerul care este apoi expirat.Oxigenul preluat prin respiratie este fixat pe hemoglobina si dus cu sangele la diverse tesuturi, unde participa la procesele de oxidare (ardere) a substantelor organice, cu degajare de energie.
Dioxidul de carbon din sange are un rol stimulator pentru procesul de respiratie.Precipitatiile atmosferice provoaca organismului uman stari de disconfort accentuat. La fel si vantul puternic.Pentru a se apara de efectele negative generate de parametrii fizici ai aerului atmosferic, omul este nevoit sa faca mari eforturi si mari cheltuieli banesti si de munca, pentru confectionarea de imbracaminte si incaltaminte, pentru construirea locuintelor si cladirilor care adapostesc instalatiile si activitatile umane, cu sisteme de climatizare foarte costisitoare. intre aceste cheltuieli, trebuie amintite si cele pentru irigatii, pentru realizarea si incalzirea serelor sau pentru realizarea solariilor. De altfel, insasi diferentierea teritoriala a activitatilor agricole, cu o anumita repartitie a plantelor de cultura si a anumitor tehnologii agrare, este determinata de variatia conditiilor climatice de pe suprafata terestra.Insasi ritmicitatea sezoniera a activitatii in agricultura si din unele ramuri industriale (de exemplu, in industria zaharului, in cea a conservelor de legume si fructe etc.) este determinata de clima, prin succesiunea anotimpurilor.
La randul sau, si omul exercita importante influente asupra atmosferei. Astfel, prin arderi, el consuma cantitati enorme de oxigen din atmosfera si produce, in schimb, dioxid de carbon. in felul acesta, el contribuie la modificarea compozitiei atmosferei. Faptul in cauza poate provoaca si o incalzire globala a atmosferei (climatica), datorita rolului termoregulator al dioxidului de carbon.Dar, din diferite activitati industriale si din transporturi, omul degaja (deverseaza) in atmosfera si alte substante, dintre care unele nocive pentru el insusi si pentru alte vietuitoare. Dintre acestea, pot fi mentionate monoxidul de carbon (CO), dioxidul de sulf (SO2), hidrogenul sulfurat (H2S), fluorul, acidul fluorhidric, diverse hidrocarburi etc.
Sper ca te-am ajutat!