De selectat din textul "Vizită" de Luca Caragiale:
•Pronume personale la cazul acuzativ:
-5 la forma accentuată +analizăm 2
-5 la forma neaccentuată +analizăm 2
Urgent,vă rog!
Dau coroană!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Pronume personale la cazul acuzativ din textul "Vizită" de Luca Caragiale:
Forma accentuată:
"L-aşteptăm", l-aşteptăm pe dumneavoastră.
"L-am", l-am salutat, l-am invitat, l-am întrebat, l-am aşezat.
"Mă", mă bucur să văd.
"Ne", ne-am adunat.
"Vă", vă invit, vă rog, vă mulţumesc, vă rugăm.
Forma neaccentuată:
"l", l-am salutat.
"i", i-am aşezat.
"mă", mă bucur să văd.
"ne", ne-am adunat.
"vă", vă mulţumesc.
Analiza:
Forma accentuată:
"L-aşteptăm" - pronume personal de persoana a treia singular, cazul acuzativ, masculin, la forma accentuată, îl indică pe vizitatorul aşteptat de către gazde.
"L-am" - pronume personal de persoana a treia singular, cazul acuzativ, masculin, la forma accentuată, îl indică pe vizitatorul salutat, invitat, întrebat şi aşezat de către gazde.
"Mă" - pronume personal de persoana întâi singular, cazul acuzativ, la forma accentuată, indică subiectul care se bucură să îl primească pe vizitator.
"Ne" - pronume personal de persoana întâi plural, cazul acuzativ, la forma accentuată, indică subiectul format din gazdele care s-au adunat pentru a primi vizitatorul.
"Vă" - pronume personal de persoana a doua plural, cazul acuzativ, la forma accentuată, indică vizitatorul căruia îi sunt adresate invitaţiile şi mulţumirile.
Forma neaccentuată:
"l" - pronume personal de persoana a treia singular, cazul acuzativ, masculin, la forma neaccentuată, îl indică pe vizitatorul salutat de către gazde.
"i" - pronume personal de persoana a treia singular, cazul acuzativ, masculin, la forma neaccentuată, îl indică pe vizitatorul aşezat de către gazde.
"mă" - pronume personal de persoana întâi singular, cazul acuzativ, la forma neaccentuată, indică subiectul care se bucură să îl primească pe vizitator.
"ne" - pronume personal de persoana întâi plural, cazul acuzativ, la forma neaccentuată, indică subiectul format din gazdele care s-au adunat pentru a primi vizitatorul.
"vă" - pronume personal de persoana a doua plural, cazul acuzativ, la forma neaccentuată, indică vizitatorul căruia îi este adresată mulţumire
Explicație:
Sper că te-am ajutat! :)