Limba română, întrebare adresată de izidoraericap81rqa, 8 ani în urmă

De unde pot lua rezumatul pe toate capitole la Ion de Liviu Rebrea? ATENTIE SA NU FIE PE SCURT !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de radubianca0101
19
Rezumatul romanului Ion,scris de Liviu Rebreanu,unul dintre cele mai importante din literatura romana.
Romanul este impartit in 13 capitole,fiecare cu un nume sugestiv.
Capitolul 1:Inceputul
Naratorul descrie o zi de vara in satul Pripas.Se aminteste de casa lui Zaharia Herdelea,invatatorul din sat, cat si de casa lui Glanetasu.
Fiind zi de sarbatoare,este hora in sat,lautarii dandu-si silinta sa cante cat mai bine.Tinerii danseaza in timp ce batranii stau si ii privesc.Ion se intalneste cu Ana intr-un loc mai ascuns,moment in care Vasile Baciu se ia la cearta cu el.Familia invatatorului este si ea prezenta la hora,intrtinandu-se cu preotul Belciug.
Conflictul se termina,grupul lui Ion si cel al lui George mutandu-se la carciuma.Aici se bat cei doi,certandu-se din cauza platii lautarilor.Titu,fiul invatatorului,incearca sa-l descoase pe Ion dar nu are succes.
Capitolul 2:Zvarcolirea
Ion pleaca a doua zi la camp.Nu aveau asa mult pamant deoarece tatal sau isi batuse joc de zestrea mamei,fiind un mare petrecaret.Ajuns la lotul sau de pamant,se apuca de cosit.O vede pe Ana dar nu vorbeste mult cu ea.Se gandeste la ea doar cand vine vorba de avere si in special de pamantul pe care aceasta l-ar primi zestre daca s-ar marita,el iubind-o pe Florica,o fata frumoasa dar saraca.Cand ajunge la tatal ei,Ana este intrebata cu cine a vorbit,tatal ei neagrandu-l pe Ion.
In paralel,familia Herghelea discuta despre ce s-a intamplat intre cei doi baieti.Titu,mandria familiei,le povesteste celorlalti ce a aflat in legatura cu cearta de la hora.Mama,cat si surorile sale,Laura si Ghighi discuta intens problema insa Titu le linisteste.
Capitolul 3:Iubirea
George se impaca cu Ion.Cu toate ca tatal lui George il roaga il roaga pe preot sa-l ierte,preotul il face de rusine in fata oamenilor stransi la o predica de la sfarsitul unei slujbe.Ion nu mai vorbeste cu Ana un timp,gandindu-se sa se insoare cu Florica.Se enerveaza insa cand aude ca George este tot mai interesat de Ana,deoarece nu vroia sa piarda zestrea acesteia.Se duce la Florica si ii promite sa se insoare cu ea.
Apar divergente intre invatatorul Herdelea si preotul Belciug.Casa lui Herdelea este construita pe un teren al bisericii,invatatorul neavand acte.Preotul,denumit "pamatuful" de soria invatatorului,poate sa vina si sa-i ia munca de o viata.
Laura,fiica cea mai mare a lui Herdelea este petita de doi baieti:Pintea si Aurel.Desi ea il simpatizeaza mai mult pe Aurel,la sfatul parintilor ea il alege pe Pintea.
La venirea toamnei,desi a muncit toata vara,Ion descopera ca este tot sarac.Aceasta stare il determine sa o uite pe Florica si sa o curteze din nou pe Ana.La casa invatatorului ere loc o petrecere,prilej cu care cele doua fete isi invita prietenele.Aurel soseste si el dar cu intarziere,comunicandu-le fetelor ca balul s-a amanat din octombrie in noiembrie..Aurel nu arata nici o intentie serioasa referitoare la Laura,fapt ce o determina sa il abandoneze definitiv.Titu o intalneste pe Rosa Lang,marturisindu-i dragostea puternica ce i-o poarta.
Titu ii spune lui Ion ca Simion Lungu l-a dat in judecata deoarece Ion ar fi furat din pamantul lui.Ion ii spune ca s-ar insura cu Ana pentru a scapa de saracie.Laura se hotaraste sa se marite cu Pintea.

izidoraericap81rqa: Da stiu,dar de unde iau povestile pe capitole?
radubianca0101: http://rezumat-bun.blogspot.com/2013/05/rezumat-ionliviu-rebreanu.html?m=1
izidoraericap81rqa: ooou,mersi muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuultt!
Alte întrebări interesante