Matematică, întrebare adresată de R3b3LuL, 8 ani în urmă

De unde stii cand e interval deschis () sau inchis [] ? Eu nu imi dau seama, de exemplu S= (-∞,5], de unde stiu cum la 5 e interval inchis ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeaMicu
7
In cazul in care ai o inecuatie ( caci aici trebuie sa stabilesti tu intervalul ) , te uiti la semnul inegalitatii. Daca ai doar "mai mic", "mai mare", atunci intervalul va fii deschis. Daca ai "mai mic sau egal" , 'mai mare sau egal", atunci intervalul va fii inchis.

R3b3LuL: Mersi mult
saoirse1: Pt a stabili însă daca este interval trebuie sa te asiguri că îți cere soluțiile in R. In caz contrar enumera soluțiile , nu le încadra în interval.
AndreeaMicu: Exact. Daca iti cere sa se rezolve in R, lasi doar interval. Daca iti cere sa se rezolve in Z / N , scoti intervalul iar apoi din acel interval scoti doar multimea care iti trebuie.
R3b3LuL: Ok
Răspuns de vladmsl
1
uite pe exemple:x<3  => x poate avea orice valoare mai mica decat 3 => S={(-∞,3)}x≥3  => x poate avea orice valoare mai mare sau egala cu 3 => S={[3,∞]}Cand paranteza e rotunda, inseamna ca vorbim de toate numerele pana a acea valoare, in cazul nostru 3.Cand paranteza este dreapta , inseamna ca vorbim de toate numerele pana la 3 inclusiv, adica si el este in interval.!Mereu se pune paranteza rotunda la ∞, respectiv -∞, deoarece ele sunt capete nemarginite ce nu au un punt final, deci nu au capat. E mai aiurea asta dar asa se pune. :))Intervalul este multimea tuturor numerelor reale cuprinse intre cele 2 valori.De interval dai la inecuatii, adica alea cu semnele de mai sus. Alte situatii nu-mi vin in cap.cam atat am avut ce sa-ti spun despe interval. Bafta la mate ;)

Alte întrebări interesante