Chimie, întrebare adresată de irina755, 9 ani în urmă

Deci nu înțeleg cum se calculează raportul atomic și raportul de masa de unde se i-au numerele alea?
Al(OH)3 raport de masa Al:O:H=27:48:3=9:16:1
Nu înțeleg ajutați-ma va rog!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Raoull
8

Raportul atomic  înseamnă rata de participare a fiecărui atom din compoziția substanței față de ceilalți atomi componenți.

De exemplu, avem substanța CuSO₄ (sulfat de cupru), care este alcătuită dintr-un atom de Cu, un atom de S și 4 atomi de O.

Cum ne dăm seama câți atomi sunt? Ne uităm la indicii fiecărui simbol al elementelor (1 pentru Cu și S, care nu se mai pune în formula substanței și 4 pentru O).

Astfel, raportul atomic în CuSO₄ este următorul:

Cu : S : O = 1 : 1 : 4

Raportul masic  înseamnă rata de participare a masei fiecărui element component al unei substanțe (adică ce masă are elementul X față de elementul Y din substanță).

Raportul masic este similar cu raportul atomic, doar că aici intervin în calcul și masele atomice ale fiecărui element.

Aceste mase atomice sunt cunoscute, ele se află în Sistemul Periodic al elementelor și sunt la îndemână.

Să luăm același exemplu: CuSO₄

Masa atomică a Cu: ≅ 64 u. a. m

Masa atomică a S: ≅ 32 u. a. m

Masa atomică a O: ≅ 16 u. a. m

Astfel, raportul masic pentru CuSO₄ se va calcula înmulțind fiecare masă atomică a elementului component cu indicele din formulă.

Pentru exemplul de mai sus, raportul masic va fi:

Cu : S : O = (1×64):(1×32):(4×16) = 64 : 32 : 64

Obs.: pentru că cele trei numere din raport sunt pare, se va putea face o împărțire la cmmdc, astfel încât să se obțină un raport cât mai mic.

Așadar, raportul masic va fi:

Cu : S : O = 64 : 32 : 64 = 2 : 1 : 2

Răspuns de Utilizator anonim
3

RAPORTUL ATOMIC: Al (OH)3-> Al : O : H-> 1 : 3 : 3 (Ca sa intelegi mai bine: Nu stiu daca stii, dar indicele " 1 " nu se scrie. Daca te uiti la Aluminiu, vezi ca nu este scris niciun nr. ca indice, deci s-a folosit un atom de Aluminiu; Acum sa trecem la " (OH)3 ": La Oxigen si la Hidrogen, este la fel ca la Aluminiu, nu este scris niciun numar ca indice, dar asta nu inseamna ca s-a folosit doar cate un atom de fiecare fel, ci cate 3 atomi, 3 atomi de Oxigen si 3 atomi de Hidrogen. Aceasta, pentru ca Oxigenul si Hidrogenul se afla in paranteza, iar indicele 1, care spuneam ca nu se mai scrie se inmulteste cu 3, iar din asta rezulta, asa cum am scris si mai sus, ca s-au folosit 3 atomi de Oxigen si 3 atomi de Hidrogen). Asta inseamna raport atomic: sa afli cati atomi de fiecare fel s-au folosit si sa ii raportezi.

RAPORT DE MASA: Al (OH)3-> Al : O : H-> 27 : 48 : 3 (Raportul de masa inseamna sa te uiti in tabelul din manual la "Masa atomica rotunjita", sa iei fiecare element in parte si sa vezi care este masa lui atomica rotunjita. Daca te uiti in tabel, ai sa vezi ca masa atomica rotunjita pentru un singur atom de Oxigen este de 16, dar in raport s-a folosit 48. De ce? Este logic: La raportul atomic s-au folosit 3 atomi de Oxigen, iar in tabel este data masa atomica rotunjita pentru un singur atom, deci inseamna ca va trebui sa il inmultesti pe 3 cu 16 si iti va da 48. Asa este si la Hidrogen: masa atomica rotunjita pentru un atom de Hidrogen este 1, dar in raport s-au folosit 3, deci il vei inmulti pe 3 cu 1 si iti va da 3. La Aluminiu s-a folosit doar un atom, deci va fi foarte simplu: masa lui atomica rotunjita este 27, deci il inmultesti pe 1 cu 27 si iti va da 27. Aceasta inseamna raport de masa)

Sper ca ai inteles ceea ce ti-am explicat! Succes pe mai departe!

Alte întrebări interesante