Istorie, întrebare adresată de croitoruelisa5, 8 ani în urmă

Decii...va rog spunetimi ceva despre marile descoperiri geografice(orcine,orice,).Faaast.Ps:sunt noua si nu prea stiu sa folosesc acest site dar..
Inca odata deci va roog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anyann
6

Pentru europeni calatoriile au reprezentat o ispita. Lumea cunoscuta era redusa la doar trei continente: Europa,Asia si Africa,intre care Marea Mediterana era un important element de legatura, asigurand rutele comerciale intre Orient si Occident.In secolele XV-XVI istoria umanitatii este marcata de marile descoperiri geografice care aveau sa determine mutatii(schimbari)profunde sub toate aspectele:politic, economic,cultural



A)Cauzele marilor descoperiri geografice:


• cauze economice:


1. scapat de catastrofele care il afectasera mai bine de 100 de ani (epidemii,seceta prelungita si foamete,razboaie indelungate), V Europei traia momente de redresare economica datorate dezvoltarii agriculturii si mestesugurilor, cresterii volumului comertului, constituirii primelor sisteme financiare(bancile)


2. produsele aduse de negustori din Orient (matase,mirodenii,pietre pretioase)erau foarte cautate in Europa si se vindeau la preturi foarte ridicate,aducand profituri uriase comerciantilor)


• cauze  politice: prezenta otomana in Marea Mediterana (dupa cucerirea Asiei  Mici  si  a Peninsulei Balcanice) a blocat rutele comerciale traditionale care asigurau legaturile dintre Europa si Orient(ex.drumul matasii).In acest fel era necesar sa se caute noi rute comerciale care sa ocoleasca pericolul otoman.


• cauze stiintifice:expeditiile maritime sunt sunt favorizate de o serie de inovatii tehnice in domeniul constructiilor navale, al sistemelor de navigatie  si al geografiei nautice:


- apar noi tipuri de corabii,mai usoare si mai rapide: caravela si galionul


- se folosesc  pe scara larga busola, astrolabul(care stabileste pozitia navei in functie de stele) si portulanul(colectie de harti)


- 1481-Martin Behaim a realizat prima reprezentare sferica a Pamantului (primul glob pamantesc)


B)Mari calatori pe marile si oceanele lumii:


- sec.IX-X-din N Europei , vikingii, navigand spre V au descoperit  Islanda si Groenlanda


- sec.XIII-Marco Polo ,dupa o calatorie in Orient  scrie “Cartea minunilor lumii”


MARII EXPLORATORI


1. -1415-1460-printul portughez Henric Navigatorul navigheaza folosind cabotajul(a naviga paralel cu tarmul) de-a lungul coastei de V a Africii


2. -1487-Bartolomeo Diaz (Portugalia)-ajunge in punctul cel mai sudic al Africii,Capul Bunei Sperante


3. -1492-genovezul Cristofor Columb,in serviciul Spaniei,bazandu-se pe ipoteza ca Pamantul este rotund,pleca spre V,cu scopul de a ajunge in India.In drumul sau debarca in Insula San Salvado (Arhipelagul Bahamas),in Cuba, in Antile si apoi ajunge in zona Americii centrale (Honduras,Costa Rica,Nicaragua,Panama)-convins ca e in India


4.       -1497-Vasco da Gama (Portugalia)-ocoleste Africa si ajunge in India


4. -1500-Pedro Alvarez Cabral-cucereste Brazilia si o aduce in subordinea Portugaliei


5. -1499-1504-florentinul Amerigo Vespucci-calatoreste spre Lumea Noua,realizand ca este vorba despre descoperirea unui nou continent.De aceea, cartograful elvetian Martin Walssemuler a numit, pe una dintre hartile sale, noul continent cu numele “America”


6. -1519-1522-Fernando Magellan pleaca in prima calatorie in jurul Pamantului, navigand din Spania spre V, prin Oc.Atlantic,apoi de-a lungul coastelor de est ale Americii de Sud trecand in Oc.Pacific si oprindu-se in Filipine unde este ucis intr-o confruntare cu localnicii. Calatoria este continuata de secundul lui Magellan, Sebastian Pedro el Cano, care ocoleste Africa si ajunge in Spania, demonstrand ca Pamantul este rotund.


- in secolele urmatoare francezii ,englezii ,olandezii se lanseaza si ei in lupta pentru  cucerirea lumii( J.Cartier, J.Cabot, F. Drake, W.Barents, A.Tasman, etc)


C) Consecintele  marilor descoperiri geografice


consecinte politice:


- spaniolii si portughezii au pus bazele primelor imperii coloniale( 1494-Tratatul de la Tordesillas imparte Lumea Noua intre spanioli-carora le este recunoscut dreptul de a stapani Indiile de V- si portughezi-care stapanesc Indiile de E


- s-au declansat mari rivalitati intre statele europene, fiecare dintre ele dorind sa stapaneasca zone cat mai intinse din Lumea Noua.Rivalitatile pentru colonii se transformau in razboaie sangeroase pe continent.


consecinte economice:


- dezvoltarea comertului-axa comerciala a lumii se muta din Marea Mediterana in Oc.Atlantic


- economia se mondializeaza(se deschide)


-  afluxul de metale pretioase aduse de conchistadori(cuceritori) din Lumea Noua duce la inflatie si la cresterea preturilor


-  sunt aclimatizate noi plante in Europa :tutunul,porumbul,fasolea,rosia, ardeiul,vanata-aduse din America


consecinte culturale:


-  extinderea crestinismului-prin convertirea bastinasilor din Lumea Noua, din Africa sau Asia


-  se stabileste contactul cultural dintre civilizatia europeana si civilizatiile extraeuropene


- europenii, sustinand superioritatea omului alb, isi asuma rolul de “a civiliza” restul lumii.


Alte întrebări interesante