Biologie, întrebare adresată de fastbook, 9 ani în urmă

Defineste notiunile: lant trofic,nutritie autotrofa,nutritie heterotrofa,nutritie parazitara

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alfas
196
Nutritie autotrofa - este specifica organismelor care sunt capabile sa isi sintetizeze toti metabolitii esentiali pornind de la surse anorganice de azot si carbon (ex. bacterii fixatoare de azot, cianobacteriile, plantele)

Nutritie heterotrofa - este specifica organismelor care NU sunt capabile sa isi sintetizeze metabolitii esentiali pornind de la surse anorganice de azot si carbon. Din acest motiv au nevoie de cel putin o sursa organica de carbon sau de azot (ex. bacteriile care folosesc o sursa organica de carbon se numesc bacterii de fermentatie, iar bacteriile care folosesc o sursa organica de azot se num. bacterii de putrefactie; un alt exemplu ar fi ciupercile)

Nutritie parazitara - este intalnita la organismele care nu se pot dezvolta decat in interiorul sau pe seama substantelor nutritive puse la dispozitie de un alt organism (ex. virusurile care paraziteaza bacteriile se numesc bacteriofagi, cuscuta este o planta parazita care se hraneste cu seva elaborate de o alta planta care este parazitata, cum ar fi lucerna)

lant trofic  - este o insiruire de relatii trofice (de hranire) existente intr-un ecosistem.
Alte întrebări interesante