Limba română, întrebare adresată de lauraciubotary16, 8 ani în urmă

definește urătoarele noțiuni: verb predicativ,verb copulativ,verb auxiliar

vă rog mult ajutațimă​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elizavetatalmazan
1

Răspuns:

Verbele predicative au înțeles de sine stătător, adică pot spune ceva despre subiect, pot forma singure predicatul când se află la un mod personal. În limba română, cele mai multe verbe sunt predicative.

Verbele copulative formează predicatul nominal împreună cu o altă parte de vorbire cu funcția sintactică de nume predicativ. Verbul copulativ are rolul unui instrument gramatical, face legătura între predicatul nominal și subiect, fiind purtător de categorii gramaticale (mod, timp, diateză, persoană, număr).

Verbele auxiliare (ajutătoare) ajută la formarea modurilor, a timpurilor compuse și a diatezei pasive. Verbe auxiliare sunt: a fi, a avea, a vrea (a voi).

Explicație:


elizavetatalmazan: Imi dai coroana???
Răspuns de darius182002
1

Răspuns:

După capacitatea verbului de a forma singur predicatul, verbele se împart în: verbe predicative – au înțeles de sine stătător și verbe nepredicative – nu au înțeles de sine stătător. Verbele nepredicativ sunt de două feluri:verbe auxiliare și verbe copulative.

Verbe nepredicative nu au înțeles de sine stătător, adică nu pot spune ceva despre subiect, ci doar împreună cu alte cuvinte.  

A fost sărac până să câștige la loto.

Verbele auxiliare (ajutătoare) ajută la formarea modurilor, a timpurilor compuse și a diatezei pasive. Verbe auxiliare sunt: a fi, a avea, a vrea (a voi).

Verbele copulative formează predicatul nominal împreună cu o altă parte de vorbire cu funcția sintactică de nume predicativ.

Verbul copulativ are rolul unui instrument gramatical, face legătura între predicatul nominal și subiect, fiind purtător de categorii gramaticale (mod, timp, diateză, persoană, număr).  

Cel mai întâlnit verb copulativ este verbul a fi.

Explicație:

Alte întrebări interesante