Geografie, întrebare adresată de mate123456, 8 ani în urmă

Definiți formele majore de relief , treptele și tipurile de relief , deplasarea plăcilor tectonice , mișcările scoarței terestre și vulcanismul.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ale3369
5

Răspuns:

Forme de relief :

Podișurile - reprezintă forme de relief cu altitudine absolute de peste 200 m și cu aspect de platou, formată de interfluvii largi, despărțite de văi adânci. Există podișuri ce se suprapun regiunilor de platformă și constitue podișuri joase (podișul Rusiei Centrale), iar altele se află în regiunile de orogen și au o înălțime de mii de metri (podișul Iran, Tibet).

Dealurile - formă de relief cuprinse între 300 și 1000 m, cu aspect de culmi alungite sau cupole rotunjite.

Câmpiile - formă de relief majoră, netedă sau ușor ondulată cu altitudini cuprinse între 0 și 300 m.

Munții - reprezintă forme de relief cu altitudini absolute de peste 800 m, cu versanți și pantă accentuată. După aspect munții pot apărea formând munți răzleți (vulcanul Kilimanjaro), sub formă de lanțuri muntoase (Caucazul Mare), sub formă de sisteme montane (Alpino-Carpato-Himalaian). După vârstă sunt munți vechi (Scandinavi, Ural) și munți tineri (Alpi, Caucaz). După modul de formare sunt munți tectonici, vulcanici și micști.

Sub denumirea de Vulcanism se înțeleg totalitatea proceselor și fenomenelor geologice, legate de ascensiunea magmei din mantaua Pământului până la suprafața scoarței terestre.

Sper ca te-am ajutat !

Alte întrebări interesante