Istorie, întrebare adresată de iacov, 9 ani în urmă

definiti rolul celor trei puteri intr-un stat constitutional

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristiamariute
13
Puterea legislativă este reprezentată de către Parlament și are rolul de a crea legile statului. Este împărțit în Senat și Camera Deputaților.
Puterea executivă este reprezentată de Guvern și are rolul de a pune în aplicare legile emise de Parlament. Are și inițiative legislative, alaturi de Parlament (Hotărâri de Guvern, Ordonanța de Guvern).
Puterea judecătorească este reprezentata de Curtea Supremă de Justiție și instanțele judecătorești din teritoriu și are rolul de a veghea la respectarea legilor și la evitarea încălcării lor de către populație și restul instituțiilor statului.

iacov: la istorie sigur asa este eu nu cred pt ca nu are nici o legatur
iacov: cu lectia mea
cristiamariute: Pai depinde despre ce vorbeste lectia ta. Tu ai pus-o la istorie si ti-am explicat. De fapt, ceea ce ti-am explicat, este de cultura civica.
iacov: lectia se numeste anglia in secolul 17-18
cristiamariute: Rolul celor 3 puteri este simplu: asigura conducerea egala intr-un stat constituțional si nu permite ca puterea sa fie detinuta de o singura persoana, sau de o singura institutie (putere), pentru ca altfel s-ar ajunge la haos in societate si in loc de societate democratica, bazata pe principiul separatiei puterilor, s-ar ajunge la tiranie si autoritarism. Deci rolul este foarte simplu: de a adigura un echilibru intre puterile statului si de respectare a legilor.
cristiamariute: In Anglia secolelor 17-18 aceasta separare a legilor a permis la o conducere monarhica, democratica a statului si s-a evitat ca regele sa detina din nou puterea absoluta, pentru a face ceea ce doreste cu Anglia. Asta este rezultatul Revolutiei glorioase, de la sfarsitul secolului al 17 lea.
iacov: da chestia e ca eu vreau sa formulez raspunsul si nu stiu cum de aia am intrebat
Alte întrebări interesante