Limba română, întrebare adresată de pamfi, 9 ani în urmă

Definiți stilul științific,funcțional, administrativ,literar

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eduardpaul10
4
 Stilul funcional este o varianta a limbii care indeplineste functii de comunicare intr-un domeniu de activitate determinat . Orice stil functional apare ca un model care exercita o anumita presiune asupra constiintei vorbitorilor .
 STILUL STIINTIFIC - indeplineste functia de comunicare in domeniul stiintei si tehnicii . Modalitatile de comunicare sunt : monologul scris ( in lucrari si documente stiintifice si tehnice ) , monologul oral ( in prelegeri , ex puneri , sau comunicari ) , dialogul oral ( in cadrul colocviilor , seminariilor si dezbaterilor stiintifice ) .
 STILUL OFICIAL ( ADMINISTRATIV ) INDEPLINESTE FUNCTIA DE COMUNICARE in sfera relatiilor oficiale . In ordinea frecventei si a importantei apar urmatoarele madalitati de comunicare : monologul scris ( in documente si acte oficiale ) , monologul oral ( cuvantari in ocazii oficiale ) , dialogul scris ( corespondenta oficiala ) , dialogul oral ( in relatiile oficiale dintre institutii si public )
  Stilul literar este stilul prin care publicul este informat , influentat si mobilizat intr-o anumita directie in legatura cu evenimentele sociale si politice , economice , artistice etc. Modalitatile de comunicare sunt : monologul scris ( in presa si publicatii ) , monologul oral ( la radio si televiziune ) ,dialogul oral ( dezbaterile publice ) , dialogul scris ( interviuri consemnate scris ) .

Răspuns de youliedtome
2
Stilul stiintific se utilizeaza in lucrarile care contin informatii asupra unor fenomene, obiecte, cercetari, investigatii s.a.m.d. Comincarea este lipsita de incarcatura afectiva, iar accentul cade pe comunicarea de cunostinte, idei, astfel incat functia limbajului este cognitiva. 
Stilul administrativ curpinde domeniul legislativ(Constitutia, Codul penal, articole de lege) sau texte elaborate in organul judiciar.
Stilul literar(beletristic) este carcaterizat prin functia poetica a limbajului(expresiva, sugestiva), operele literare in proza, versuri si operele dramatice facand parte din acest stil.
Sper ca am fost de ajutor.

Alte întrebări interesante