Biologie, întrebare adresată de rev2004, 8 ani în urmă

Definiţi următoarele noţiuni: metabolism, înmugurire, spor, altoire, excitabilitate, reproducere. Ajutați-mă vă rog frumos.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andracostachescu
11

Răspuns:

Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în țesuturile organismului viu. Metabolismul este un proces complex, ce implică schimburi de materii și energii, și care include două procese (simultane) opuse:

  • catabolism / dezasimilație - totalitatea proceselor chimice de degradare a substanțelor din organism; se produce în special ruperea legăturilor dintre atomii de carbon, din moleculele diferitelor substanțe; acest tip de reacții este însoțit de eliberare de energie (reacție exergonice).

  • anabolism / asimilație - procesele chimice de biosinteză a substanțelor ce intră în alcătuirea materiei vii. Reacțiile anabolice se caracterizează prin consum de energie și se numesc reacții endergonice.

Un spor este o celulă a reproducerii asexuate, iar în unele circumstanțe poate face referire și la forma de rezistență a unui organism (de exemplu, la zicomicote). în reproducerea sexuată, celula se numește gamet. Sporii fac parte din ciclul de viață la diverse specii de plante, alge, fungi și protozoare.[1] Sporii bacteriilor nu au rol de reproducere, ci sunt „spori de rezistență”, folosiți de organism pentru protecție în cazul condițiilor nefavorabile de viață.

Inmugurirea este o formă de reproducere asexuată. ( este inclusa într-o formă comună de reproducere asexuata). În această formă de reproducere asexuată, un urmaș crește din corpul părintelui. În cele mai multe cazuri, înmugurirea este limitată la anumite domenii specializate. În alte cazuri limitate, mugurii pot proveni de la orice număr de locuri de pe corpul părintelui. Puii rămân de obicei atașat la până când este matur.

Altoirea este procedeul tehnic din agricultură, horticultură și silvicultură de a conecta diferite țesuturi ale unor plante diferite, de obicei lemnoase, pentru a putea crește împreună și a produce exemplare mai versatile și mai adaptate scopurilor urmărite.

Excitabilitatea este proprietatea fundamentala a unor celule vii (celule nervoase , musculare , glandulare etc.) de a reactioana specific la actiunea unor stimuli si se manifesta prin depolarizarea membranei .

Reproducerea este o caracteristică a organismelor vii, care se manifestă prin naștere din părinți , ca rezultat al fecundării, a unui urmaș , care din punct de vedere morfologic și genetic este asemănător părinților. Prin acest proces asigurându-se perpetuarea speciei. Reproducerea este o formă a înmulțirii în cadrul unei specii.


rev2004: mersi mult andra
rev2004: de unde ești
andracostachescu: cu drag
rev2004: ??
Alte întrebări interesante