Limba română, întrebare adresată de julia2913, 9 ani în urmă

definitia adjectivului, atributului , subiectului , predicatului ,complementului ,numeralului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Arinela
2
Adjectiv- Parte de vorbire flexibilă care arată o însușire a unui obiect sau a unei ființe și determină numele acestora, acordându-se cu ele în gen, număr și caz.
Atribut-insusirea (esentiala) a unui obiect.Parte secundara a propozitiei care determina un  substantiv sau un echivalent al acestuia.
Subiect-
 Partea principală a propoziției care arată cine săvârșește acțiunea exprimată de predicatul verbal la diateza activă sau reflexivă, cine suferă acțiunea când predicatul verbal este la diateza pasivă sau cui i se atribuie o însușire ori o caracteristică exprimată de numele predicativ în cazul predicatului nominal.
Predicat-
) Parte principală a propoziției, care arată o acțiune, o stare sau o însușire a subiectului. ◊ Predicat verbal= predicat exprimat printr-un verb predicativ la un mod personal (sau printr-o interjecție). Predicat nominal = predicat exprimat printr-un verb copulativ la un mod personal și un nume predicativ.
Complement-
 Parte secundară a propoziției care determină un verb, un adjectiv sau un adverb.
Numeral-
Parte de vorbire flexibilă care exprimă, sub diferite aspecte, un număr, o determinare numerică a obiectelor sau ordinea obiectelor prin numărare.Care se referă la numere, care se indică prin numere. Termeni numerali. Litere numerale.

julia2913: mersi
Arinela: Cu placere.D:
Alte întrebări interesante