Limba română, întrebare adresată de asdfghj12345, 9 ani în urmă

Definitii la :
-Doina
-Pastelul
-Schita
-Nuvela
-Fabula
-Basmul
-Balada
-romanul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sandud
13
Doina:e o creatie lirica vocala sau instrumentala specifica poporului roman , in care interpretul isi exprima in mod direct  sentimentele de dor , de jale ,de instrainatate etc.

Pastelul:creatie lirica descriptiva apartinind literaturii cilte care prin intermediul unui pasaj transmite senimentee eului liric.

Schita:specie a genului epic  de deminsiuni reduse  cu actiune lineara si redusa la un singur episod caracteristic din viata unuia sau a citorva personaje relatate intr-un stil concis.

Balada:o poezie epica  de mare intindere, uneori cu un pronuntat caracter liric, in care sa relatez o actiune eroica , o legenda, un fapt istoric, o profunfda idee filosofica sau legendara.

Nuvela:specie a genului epic, in proza, cu un singur fir epic, cu un conflic concentrat si intriga riguros construita, cu personaje putine, punind accentul pe un personaj principal, iar intimplarile si faptele sunt,de regula, verosimile.

Romanul:specie a genului epic,in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa ce se poate desfasura pe mai multe planuri, cu personaje numeroase a caror destin e determinat  de trasaturile de caracter si de intimplare ce constitue subiectul operei.



sandud: coronita?
Alte întrebări interesante