Limba română, întrebare adresată de hbd4gbhcr, 9 ani în urmă

demonstează că Pe Tâmpa de George Coşbuc este un gen liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 333Ana333
8
Argumentare gen liric "Pe Tampa" de George Cosbuc
Genul liric este genul subiectivitatii, al meditatiei profunde interioare. Opera literara "Pe Tampa" scrisa de George Cosbuc se incadreza acestuia  deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele, ideile si gandurile filtrand realitatea prin propria sensibilitate.
|
Se observa ca opera are ca punct de plecare un aspect real, asupra caruia se proiecteaza o viziune personala. Astfel titlul devine sugestiv, si ca o cheie a lecturii, anticipeaza tema naturii.
 Caracterul subiectiv al operei este conferit si de prezenta eului liric, ale caru marci lexico-gramaticale specifice sunt verbe si pronume la persoana l ("vad", "mine" ).
Specific acestui gen literar, modul de expunere predominant este descrierea, ce aminteste de lirica peisagistica, si contureaza un tablou de natura surprins in padure. La expresivitatea oricarei pere lirice, contribuie in mod evident limbajul artistic, bogat in figuri de stil(epitet cromatic "drumuri albe", personificarile "se zbate padurea", "nestatatorul vant") si imagini artistice(imagini vizuale: "nor ivit", "oras", "munti", imagini dinamice "se zbate padurea"). Structurarea textului pe strofe si in versuri, este o dominanta a genului liric, desi nu neaparat specifica. Se valorifica muzicalitatea limbajului, prin elementele de prozodie: Rima semi imbratisata, masura 8-9 silabe, ritmul trohaic. 
Avand in vedere puternica nota subiectiva, precum si originalitatea limajului care impresioneaza puternic lectorul, se poate afirma ca poezia "Pe Tampa" scrisa de George Cosbuc, se incadreaza genului liric.
Coroana?
Alte întrebări interesante