Limba română, întrebare adresată de cristina23445, 9 ani în urmă

demonstrare bivolul si cotofana,as vrea sa imi spuneti : cum sa fac partea cu al 2 -lea rand?va rog din suflet !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mârrrr002
14
În al doilea rând, opera prezintă defecte omenești puse pe seama unor animale, prin alegorie. Personajele vorbesc, gândesc, acționează precum oamenii, deci figura de stil ce sta la baza operei este personificarea. Aceste vietăți întruchipează tipuri umane: bivolul-omul puternic, dur; cățelul-omul naiv; coțofana-omul umil, care slujește pe altii. Morala este implicită, cititorul o deduce din text, nimeni nu îți face un serviciu pe gratis.
Răspuns de mai9000
11
             Fabula este o specie a genului epic,in versuri sau in proza,cu caracter alegoric,in care autorul doreste sa transmita o morala prin intermediul unor personaje,plante sau lucruri personificate. 
            Opera  literara Bivolul si cotofana scrisa de George Toparceanu este o fabula deoarece prezinta trasaturile acestei specii literare.
           In primul rand,tema textului o constituie satirizarea unor defecte omenesti,precum laudarosenia si mandria.Din prunct de vedere structural,textul prezinta o scurta naratiune dialogata,desfasurata linear la care iau parte personaje din lumea animaliera:Un bivol adopta o atitudine dispretuitoare fata de catelul aflat langa el si nu suporta sa-i stea pe spinare deoarece nu poate sa profite de pe urma acestuia.Pe cotofana o suporta deoarece aceasta il apara de muste sau de alte insecte,pe cand catelul nu il apara de nimic.Morala este,in acest text,implicita si reiese din intamplari:cei puternici ii tolereaza pe cei mai slabi atat timp cat au un avantaj de pe urma lor.Fiecare e pe interes.In plus,coordonatele spatio-temporale nu sunt clar precizate,iar intamplarile dobandesc astfel,caracter de generalitate(ex:....).
             In al doilea rand,prin intermediul alegoriei,opera prezinta defectele omenesti puse pe seama animalelor,devenite simboluri ale satirei,portretele lor realizandu-se prin caracterizare directa si indirecta.Astfel,bivolul reprezinta tipul omului mandru si snob,trasaturi ce reies ,indirect din limbaj si atitudine(ex:.....),iar catelul tipul omului slab si naiv (ex:din text).Autorul adopta o atitudine critica fata de faptele prezentate,urmarind indreptarea acestora.Cele doua personaje sunt personificate,conturate prin contrastul dintre aparenta si esenta ,autorul apeland la nume sonore(bivolul),devenind si un imbol al unei categorii sociale (omul puternic).
         In concluzie,putem afirma ca opera Bivolul si cotofana scrisa de....apartine unei fabule deoarece intruneste toate caracteristicile acestui gen literar.

mai9000: Coronita?
Alte întrebări interesante