Limba română, întrebare adresată de manu67, 9 ani în urmă

demonstrare ca povestea doua loturi este nuvela

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
3

In opinia mea, opera "Doua loturi" de I.L. Caragiale este o nuvela, specie a genului epic in proza, de dimensiuni medii, cuprinse intre schiţa si roman, in care relativ puţine personaje sunt antrenate in derularea unor evenimente, ce cuprind un singur fir narativ, cu conflict centrat pe intriga, intr-un timp si spaţiu reduse, accentul cazând asupra complexităţii personajului principal.
            In primul rând, personajele sunt relativ puţine: Lefter Popescu, soţia sa, căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu, ţigăncile, seful de la minister. Acestea sunt antrenate in derularea unor evenimente, intr-un spaţiu limitat: la casa domnului Popescu, Mahalaua Farfurigiilor, sediul ministerului si cel al Loteriei si intr-o perioada de timp relativ scurta: aproximativ o zi.
             In plus, accentul cade asupra complexităţii personajului principal Lefter Popescu si nu asupra acţiunii, fiindcă acesta este prezentat in evoluţie, in strânsa legătura cu celelalte personaje. Personalitatea acestuia se conturează de la momentul iniţial, când caută disperat si furios biletele de loterie pierdute, la incursiunea pe care o face împreuna cu prietenii săi in cartierul ţigăncilor, la bătaia pe care o primeşte de la acestea, la întâlnirea cu seful de la minister, pana la găsirea biletelor si la criza de nervi din loterie, când isi da seama ca acestea sunt "viceversa".
              In al doilea rând, textul surprinde un singur conflict, intre protagonist si soţie, ţigănci sau sef, care se încheie in momentul in care descoperă ca in realitate nu a câştigat nimic si isi pierde minţile.
              In concluzie, trăsăturile mai sus prezentate justifica încadrarea textului in specia nuvelei.

Alte întrebări interesante