Limba română, întrebare adresată de Zeres1, 8 ani în urmă

Demonstrare la genul dramatic a operei "Steaua fara nume" de Mihail Sebastian.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
169
              Genul dramatic cuprinde operele literare, cărora le sunt asociate elemente specifice artei teatrale, în vederea reprezentării scenice. Fragmentul selectat din opera literară ” Steaua fără nume ”, semnată de Mihai Sebastian, aparține acestui gen literar, deoarece prezintă particularitățile sale la nivel formal cât și de conținut. 
               În primul rând, elementele constitutive definitorii ale acestuia sunt: textul literar propriu-zis, reprezentând discursul dramatic, paratextul și metatextul. Din punct de vedere structural, textul este alcătuit din acte și scene, în care autorul își exprimă în mod indirect ideile și sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor. 
               Conflictul dramatic este dublu: de tip exterior și interior, în sufletul personajelor. Prezența personajelor: profesorul Miroiu, domnişoara Cucu şi eleva Zamfirescu, care sunt caracterizate indirect prin replici, gesturi și fapte de către autor. 
               În al doilea rând, se remarcă prezența indicațiilor scenice, ce reprezintă noutățiile autorului scrise cu rolul de a oferi informații utile actorilor și regizorului pentru montarea adecvată a spectatorului teatral. Se remarcă, de asemenea comicul de nume
domnişoara Cucu „ cântă ” regulamentul, care nu este foarte prezent în alte opere. Modurile de expunere predominant este dialogul dramatic, fiind un element esențial în conturarea personajelor. 
                 În concluzie, opera literară 
” Steaua fără nume ”, semnată de Mihai Sebastian, aparține genului dramatic, deoarece respectă elementele definitorii ale acestuia. 




În compunere se mai poate adauga despre actiunea dramatică, și mai multe detalii despre conflictul dramatic.
Se mai poate pune accentul pe personaje - o mică caracterizare a fiecaruia, dar și un scurt rezumat.+ câteva fragmente.

Alte întrebări interesante