Limba română, întrebare adresată de agafitealin, 8 ani în urmă

Demonstrati Basmul la ''Tinerete dara batranete si viata fara de moarte'' de Petre Ispirescu. <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pescarul013836293
1

Explicație:

-Aici ți-am dat cum să argumentezi !

- De aici te descurci !

Basmul este o creatie epica, in care este prezentata eterna confruntare dintre bine si rau, in care, de regula, binele castiga. Specific basmului avem formula initiala, mediana si finala. De asemenea, in basm sunt prezente personaje fabuloase (balauri, zmei; etc) si personaje ajutatoare (de obicei Calul Nazdravan). Personajul principal, sau eroul, de regula are un set de trasaturi care il diferentiaza de ceilalti muritori ( creste intr-un an cati altii in sapte, etc.) ( poti scrie ca intr-un basm intalbim si cifre magice 3-7-12-..) Consider ca textul ...... (scris de... -daca e basm cult) este un basm

In primul rand, ca in orice basm, intalnim o formula initiala ( a fost o data ca niciodata) / formula finala ( si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa).

- faci un rezumat al textului, in care sa evidentiezi trasaturile basmului ( le-am scris la definitia basmului)

In al doilea rand, in textul dat sunt prezente mai multe tipuri de personaje. Personajul principal ....., personajul ajutator... ( care, de regula, il sfatuieste pe erou sau il ajuta in diferite situatii), personaje donatoare (in general, eroul le ajuta, dupa care acestea ii intorc favoarea). De asemenea, in text intalnim si cifre magice ( si dai exemplu: balaur cu 3 capete, 7 feciori de crai, etc.)

Asadar, prin prezenta cifrelor magice, a formulelor si a personajelor specifice basmului, putem afirma ca textul ..... este un basm.

Alte întrebări interesante