Limba română, întrebare adresată de mihamihaytza, 9 ani în urmă

Demonstrati ca Amintiri din copilarie de Ion Creanga apartine genului epic.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Pictorita
71
Într-o operă epică , autorul își exprimă în mod indirect ideile , convingerile ,sentimentele prin intermediul personajelor angrenate într-o acțiune relatată de către un narator .
Ca și în orice operă epică , se remarcă prezența unui narator ce povestește acțiunea . Relatarea se face la persoana | , fapt evidențiat prin folosirea verbelor și pronumelor la persoana | : „stau” . „eu ”, „noastre”, „ne pomenim” , „ele” , „începe” . 
Apar structuri ce marchează coordonatele spațio-temporale în care se desfășoară acțiunea : „Vatra satului”, „Delenii şi Bejenii” , „în satul Humuleşti” , „câteodată” . 
Acțiunea se înlănțuie într-o ordine logică și cronologică . Firul narativ este simplu și îl prezintă pe Nică și năzbâtiile lui .
Pe lângă narator și acțiune , personajele constituie un argument în apartenența fragmentului la genul epic . Nică este personajul principal , ce participă la toate întâmplările și în jurul căruia gravitează întreaga acțiune . 
Caracterizarea indirectă reiese din atitudinea , comportamentul și faptele lui Nică . De fiecare dată acesta găsește un motiv pentru care să se distreze , întrând mereu în bucluc.Din faptele și comportamentul său nu reiese doar astâmpărul său , ci și legăturile cu celelalte personaje .
În concluzie , textul aparține genului epic și impresionează prin originalitatea ideilor și prin modul în care acestea sunt redate . 


Sper că te-am ajutat :D


Alte întrebări interesante