Limba română, întrebare adresată de enacheamalia39, 9 ani în urmă

DEMONSTRATI CA APARTINE GENULUI DRAMATIC.DAU COROANA PROMIT♡

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Fenomenul21
7
Din punctul meu de  vedere, opera O scrisoare pierduta scrisa de I.L. Caragiale apartine genului dramatic, intrucat prezinta toate particularitatile acestui gen.
Genul dramatic reuneste toate operele scrise sub forma de dialog pentru a fi reprezentate in fata spectatorilor pe scena!
In primul rand, autorul isi exprima gandurile,sentimentele,ideile in mod indirect cu ajutorul actiunii si personajelor! Personajele prezente in acest act sunt Trahanache si Dandanache. Modul predominant de expunere este dialogul care are rolul de a diminuiza actiunea si ajuta la caracterizarea personajelor. Alte moduri de expunere sunt: descrierea si naratiunea, insa ele apar doar in indicatiile scenice.
In al doilea rand, prezenta indicatiilor scenice, care apar scrise in paranteze (" Mosul se apropie, se aud si urale "). Alt argument ar putea fi: folosirea constructiilor interogative ("cum becher") si a interjectiilor ("A"
In concluzie, avand toate cele mentionate anterior opera "O scrisoare pierduta" ( sau fragmentul extras din " O scrisoare pierduta" ) apartine genului dramatic!
P.S. Daca nu ai o limita de randuri ai mai putea adauga ca opera e impartita in: acte si scene ( unele au si tablouri )
SPER CA TI-AM FOST DE FOLOS!

enacheamalia39: in afara de ex pe care mi l.ai dat la interjecții pot folosi si " A,da!"?
Răspuns de Iasmina1234
1
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor literare destinate in a fi puse pe scena in care sunt exprimate in mod indirect ganduri ,idei , sentimente prin intermediul personajelor antrenate in derularea unor evenimente intr-un timp si spatiu limitat ,folosindu-se ca mod predominant de expunere dialogul.
In opinia mea , opera " O scrisoare pirduta " scrisa de I.L Caragiale apartine genului dramatic deoarece prezinta toate trasaturile mai sus mentionate.
In primul rand, este un text dramatic deoarece inaintea fiecarei replici este indicat numele personajului care o rosteste: "Dandanache:Adica necasatorit..." si se remarca prezenta didascaliilor :" (Marsul se apropie , se aud si urale.) ".
In al doilea rand este utilizat dialogul ca mod predominant de expunere iar prezenta acestuia impune aparitia unor elemente de oralitate a stilului:" Infamii!" , "da...becher" .
In concluzie , avand in vedere argumentele aduse mai sus putem justifica incadrarea acestui text in categoria genului dramatic.

enacheamalia39: mai sunt si alte exemple la oralitate?
Alte întrebări interesante