Limba română, întrebare adresată de andramaria20059, 8 ani în urmă

Demonstrați că aparține genului epic
Urgent, vă roggg
Dau coroană ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de melissa77
2

Genul epic înseumează clase de opere literare, în versuri sau în proză, care apelează la narațiune, modul principal de expunere în prezentarea mediată a unor întâmplări. Operele narative relateaza întâmplări reale sau imaginare, puse pe scena unor personaje și povestite de un narator. Existența conflictului, evoluția progresivă a acțiunii, precum și plasarea acesteia în timp și spațiu, diferențiază opera epică/narativă de alte tipuri de texte literare.

Textul dat aparține genului epic, întrucăt ilustrează elocvent particularitățile/trăsăturile sale (ale genului epic), țesute pe tema ....... .

Pe de o parte, textul selectat surprinde o serie coerentă de întâmplări, țesute temporal prin înlănțuire/ alternanță. Cadrul narativ este fixat prin sugestive repere spațiale ....(-exemple-).... si temporale ....(-exemple-).... .

+ Fragmentul aduce în prim-plan momentul în care ....(-povestire-).... . + (partea dintre ++ e optionala)

De pe altă parte, un alt argument al încadrării textului în genul epic îl reprezintă instanțele specifice, naratorul și personajele. Astfel, discursul îmbracă forma unei narațiuni relatate de un povestitor subiectiv

. Vorbind despre sine, naratorul subiectiv este și personaj implicat în faptele narate, de aceea impune o perspectivă internă, profund afectivă, relevante fiind formele verbale și pronominale de persoana I ( ... - exemple - ... ).

Totodată, principalele instanțe ale comunicării sunt personajele, ființe ficționale, înzestrate cu valori morale, purtătoare ale mesajului scriitorului. Personajele fragmentului (dat) sunt .... (-se enumeră personajele-) ...., trăsăturile lor fiind pune în lumină prin modalități directe și indirecte de caracterizare. Astfel, .... (-se caracterizează personajele-) .... .

În plus, narațiunea se întrepătrunde cu dialogul ( Dialogul dezvăluie relația dintre personaje, caracterizăndu-le indirect.) / descrierea ( Descrierea conturează cadrul/schimbarea cadrului în care se petrec întâmplările.) .

În concluzie, surprinzând realitatea în mod verosimil, grație personajelor implicatie într-o acțiune plină de suspans, proiectată spațio-temporal și relatată de un narator, fragmentul citat ilustrează trăsăturile/aparține genului epic.

Alte întrebări interesante