Limba română, întrebare adresată de catalinanita, 9 ani în urmă

Demonstrati ca Doina Doina cantic dulce e o doina

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gthhggr
202
Doina populara este o creatie a liricii populare romanesti in care sunt exprimate cu sinceritate cele mai profunde sentimente umane:dorul dragostea tristetea, si este caracterizata de sincretism, versurile fiind acompaniate de o melodie adecvata.
Consider ca textul literar "Doina doina cantec dulce" apartine speciei lirice doina populara, deoarece intruneste majoritatea caracteristicilor ilustrative acestui tip de creatie.
In primul rand, fiind o creatie a folclorului romanesc are toate caracteristicile acestuia: caracter anonim, nu i se cunoaste autorul, fiind inclusa intr o culegere sau antologie populara, caracter oral, este transmisa prin cantec din generatie in generatie, circuland in mai multe variante, caracter colectiv, desi exprima ganduri si trairi individuale este o oglindire a unei colectivitati, caracter sincretic, imbina arta muzicala cu cea literara si caracter traditional, prin temele si motivele dezvoltate
In al doilea rand, eul liric, aflat in ipostaza confesiva, este prezent in text prin verbe si pronume la persoana intai: "eu stau" "m as duce" "aud".
Limbajul este simplu, fiind valorificate repetitiile si inversiunile: "doina,doina", "Fripta i a fost inima". De asemenea, se remarca arhaismele "viers", "badea", ce reamintesc originile operei.
Nu in ultimul rand, monologul liric de tip confesiv devine pretextul sub care eul poetic isi transmite trairile, gamdurile si sentimentele: "Doina,doina,cantec dulce/Cand te aud nu m as mai duce".
Versurile au structura astrofica, cu rima imperecheata si ritm trohaic.
Doina este o creatie a omului simplu din popor, aflat in momentele sale de singuratate, in care isi exprima cele mai profunde sentimente, de aceea doina este considerata poezia celor mai intime confesiuni
Concluzionand, am afirmat ca textul literar "Doina, doina, cantec dulce" se incadreaza in genul liric, specia doina.

catalinanita: Mulțumesc!!
Alte întrebări interesante