Limba română, întrebare adresată de adrian12989654, 8 ani în urmă

demonstrati ca domnul goe este o o pera epica. rezumatul sa fie de clasa a 6-a

pls.dau puncte multe

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Genul epic cuprinde operele literare in care autorul isi exprima gandurile si sentimentele, in mod indirect, prin intermediul actiunii si al personajelor.
 Opera "D-l Goe..." scrisa de Ion L. Caragiale apartine genului epic, deoarece in ea se regasesc mai multe caracteristici specifice acestui tip de texte.
 In primul rand putem observa ca modurile de expunere prezente in text sunt: naratiunea, dialogul si descrierea.
 Actiunea prezentata este simpla. Astfel, aflam ca domnul Goe pleaca la Bucuresti de 10 Mai. El calatoreste cu trenul impreuna cu cele trei dame. Pe drum, el da dovada de lipsa de educatie: scoate capul pe geam, si astfel pierde biletul, vorbeste urat, se inchide in compartiment, trage semnalul de alarma... In final, ajung la Bucuresti cu mici intarzieri.
 Ca in orice opera epica, si in textul citat se face simtita prezenta personajelor. D-l Goe este un personaj, prezentat in mod indirect. Este neastamparat, poznas, needucat.
 In al doilea rand, naratorul relateaza subiectiv, folosindu-se de persoana a III-a.
 Deoarece in textul dat exista un narator care transmite in mod indirect sentimente, prin intermediul actiunii si al personajelor, putem spune ca aceasta este o opera epica.

Alte întrebări interesante