Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Demonstrati ca doua loturi apartine nuvelei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaelasabau55
1
 ,,Doua loturi”-Demonstratie apartenenta gen epicGenul epic cuprinde totalitatea creaţiilor epice adică acele opereliterare in care autorul isi exprima indirect sentimentele prin povestirea unor fapte, a unor intamplari si prin intermediul personajelor.,,Doua loturi, este o nuvela reprezentativa pentru acest gen, ea fiindscrisa de I.L.Caragiale, unul din cei patru clasici ai literaturii romane.Tema este conditia functionarului de rand care isi provoacadestinul,dar rateaza si este invins.Titlul este simbolic,deoarece reprezinta speranta ca soarta s-ar puteaschimba printr-un noroc ignorat pana acum ,realizat prin doua bilete deloterie ce ar fi putut fi castigatoare.Ca orice opera ce apartine genului epic, nuvela ,,Doua loturi”prezintasi momentele subiectului.Nuvela se numara printre putinele opere literare alcaror subiect incepe cu intriga,din care aflam despre cautarile disperate alelui Lefter Popescu in scopul gasirii biletelor de loterie.Din expozitiune aflamca Lefter si-a cumparat 2 bilete de loterie cu bani imprumutati de lacapitanul Pandele. Lefter este anuntat de capitan ca biletele sunt castigatoare.Bucuros , Lefter cauta biletele,dar nu le mai gaseste.Urmeaza desfasurareaactiunii in care Lefter,disperat,rascoleste toata casa pentru a gasi loturile,dar nu da de ele.La un moment dat,Lefter isi aduce aminte ca lasase biletele intr-o jacheta cenusie.Fuge repede sa caute biletele dar sotia sa iî spune cavanduse jacheta unor tiganci.Intr-o criza de nervi,sparge toate farfuriile si pleaca in cautarea tigancilor,dar este injosit si agresat de acestea.Totusireuseste sa recupereze jacheta,dar nu si biletele.Lefter lipsise mai mult timpde la slujba si este somat sa treaca pe la ministerul unde lucra.Actiuneaatinge punctul culminant cand ,intorcandu-se la slujba gaseste biletele intr-un dosar. Bucuros,Lefter isi da multumit demisia si apoi fuge laloterie.Ajuns acolo,afla de la functionar ca biletele sunt invalide.In acelmoment devine agresiv si isi manifesta regretul. In deznodamant autorul lasacititorul in suspans,spunand ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele desprecare a povestit.Personajele nuvelei nu sunt prea numeroase.Ele se impart in personaje principale,deoarece apar in in toata nuvela:Lefter Popescu,personajesecundare:nevasta lui Lefter,capitanul Pandele si episodice :comisarulTurtureanu si chivutele.
Răspuns de denisavanessa
1
Nuvela este o specie a genului epic in proza, de dimensiuni reduse față de roman, dar mai ample decat ale schiței. În opinia mea opera literara "Doua Loturi" este o nuvelă pentru ca are trasaturile acesteia. Ca in orice nuvela, care este o opera epica, sentimentele autorului sunt exprimate in mod indirect. Autorul își exprima sentimentele de compasiune fata de Lefter Popescu, apelându-se la naratiune. In al doilea rand nararea intamplarilor se face la persoana a 3a fiind vorba despre un narator obiectiv. Acțiunea se petrece la inceputul sec 20, in anotimoul toamna, in capitala țării. In al treilea rand in orice nuvela actiunea este mai ampla decat in schita, urmarindu-se un singur fir narativ. Acțiunea incepe cu cautarile disperate ale lui Lefter Popescu de a-si gasi biletele, le gaseste dupa multe cautari intr-un dosar. Își pierde mintile cand constata ca biletele nu sunt castigatoare. In al patrulea rand in orice nuvela intriga este complexa. Personajul principal are motive intemeiate de a cauta biletele, avand in vedere ca isi dorea un castig peste noapte. In al cincilea rand nr personajelor este mai mare decat in schita, dar mai mic decat in roman. Personajele nuvelei din textul nostru suport sunt: Lefter Popescu (pers. Principal) sotia, capitanul Pandele, comisarul Turtureanu, seful, bancherul. In al saselea rand prezenta conflictului puternic este specifica oricarei nuvele . In opera literara "Doua Loturi" conflictul puterbic se datoreaza pierderii biletelor de catre Lefter Popescu dar si de conflictele pe care le are cu restul personajelor. In al saptelea rand accentul cade pe evokutia personajului principal si nu asupra intamplarilor, se accentueaza complexitatea personajului principal. . Lefter Popescu evolueaza in aceasta iluzie a imbogatirii de la speranta la disperare, de la deznadejde la exploxii de furii. Este fericit cand isi gaseste biletele, dar visul i s-a spulberat. Conflictele nuvelei si nelinistile personajului genereaza un comic savuros. La sfarsit cititorul ramana cu un gust amar., intru cat personajul este o victoma a destinului
In al optulea rand fiind o nuvela locul si timpul de desfasurare al actiunii este mai amplu decat in schita. Spre exemplu actiunea se petrece in mai multe locuri: la berarie, locuinta lui Lefter, derularea actiunilor a decurs in cateva zile. In ultimul rand fiind o specie a genului epic sunt prezente modurile de expunere. (...........) în concluzie, toate aceste trasaturi deminstreaza ca "Doua Loturi" este o nuvelă!
Alte întrebări interesante