Limba română, întrebare adresată de nelutu234, 8 ani în urmă

Demonstrati ca o scrisore pierduta de Ion Luca Caragiale aparține la genul dramatic. Va rog! Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DeniGri
5
Genul dramatic cuprinde operele literare scrise cu scopul de a fi reprezentate pe scena.De aceea,ele au o structura specifica si o actiune limitata in timp si spatiu,care se construieste in jurul unui conflict dramatic.
Fragmentul din opera,,O scrisoare pierduta "de Ion Luca Caragiale,apartine genului dramatic ,intrucat prezinta toate particularitatile la nivel formal si de continut.
O trasatura definitorie a operelor dramatice este structura specifica,textul fiind impartit in acte si scene.Fragmentul-suport reprezinta o scena alcatuita dintr-o succesiune de replici ,modul de expunere predominant fiind dialogul dramatic.De asemenea ,este prezenta conventia specifica acestui gen literar ,in fata fiecarei replici fiind asezat numele personajului care o rosteste:Tipatescu:Murdar!,Pristanda:Curat murdar!.In plus sunt prezente indicatiile scenice sau didascaliile,necesare regizorului care va pune in scena piesa;,,O scrisoare pierduta".
Ca in orice text dramatic,actiunea este limitata in timp si spatiu si se construieste in jurul unui conflict dramatic ,partial prezent si fragmentul dat):primarie,catridala.
In concluzie ,conform celor prezentate mai sus,fragmentul apartine genului dramatic ,respectand trasaturile de forma si de continut specifice acestuia.

nelutu234: stai puțin sa îmi apară
nelutu234: coroana
DeniGri: ok
Alte întrebări interesante