Limba română, întrebare adresată de MariomriA3863, 8 ani în urmă

Demonstrați ca opera câinele și cățelul este o fabula după schema data ! Va rog mult

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladbogdan0021
2

Fabula este specia genului epic , in proza sau in versuri prin care , cu ajutorul personificarii unor plante , animale ,obiecte sunt evidentiate defecte ale societatii cu scopul de a fi corectate .

In opinia mea opera literara " Cainele si catelul" de Grigore Alecsandri este o fabula deoarece intruneste toate trasaturile  : numar redus de personaje care intruchipeaza tipuri umane , prezenta naratiunii si a dialogului ca moduri de expunere specifice , personificarea animalelor

In primul rand , se remarca prezenta naratiunii si a dialogului ca  moduri de expunere specifice "Si eu poate sunt nobil , dar s-o arat nu-mi place " , " -Asa vorbea de buna zi un bou oarecare "

In al doilea rand este observata strucutura speciei literare proprii fabulei , partea narativa in care Samson , dulaul de curte ii povesteste doleantele sale unui bou oarecare , in discuta acestora intervenind Samurache un biet catel , deoarece si acesta impartasea crezul lui Samson.

De asemenea se remarca si prezenta moralei in completare povestirii alegorice si a structurii bipartite a fabulei . Morala fabulei este aceea ca oamenii doresc sa fie intotdeauna egali cu  oamenii mari , cei care le sunt superior si nu cu cei mici de pe urma carora nu au de castigat .

In concluzie , pe baza trasaturilor enumerate , dezvoltat exemplificate anterior se justifica apartenenta textului suport la specia literara fabula. Succes !! ;)

Alte întrebări interesante