Limba română, întrebare adresată de anyadkukac, 8 ani în urmă

Demonstrati ca opera D-l Goe este o schita (argumentare), in 25 randuri. Va rog repede.


anyadkukac: anyad xd

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adelinuja
3
Schita este o opera epica in proza de mici dimensiuni in care se relateaza un singur eveniment semnificativ din viata unor personaje.
Actiunea din schita se petrecw intr-un interval de timpscurt si intr-un spatiu restrans
Numele celui mai mare dramaturg al literaturii I.L. Caragiale este legat de inegalabilele ,, Momente si schite'' in care prezinta intamplari din viata societatii contemporane scriitorului.
In schita ,, D-l Goe..'' Caragiale releva efectele nocive pe care educatia gresita din familie le are asupra comportamentului copilului.
Intentiile satirice ale autorului sunt prezente din titlul schitei (,,D-l Goe...''),asocierea celor doua lumi-cea a adultilor (prin apelativul ,,D-l) si cea a copilului (prin diminutivul ,,Goe'') evidentiind contradixia dintre aparenta si esenta,aceasta fiind si una din sursele comicului la Caragiale. Fiind o opera epica ,autorul isi exprima sent. in mod direct , prin intermediul personajelor si al actiunile acestora, iar intamplarile sunt povestite de narator, actiunea la prs a III-a, imbinandu-se cu dialogul si descrierea.
Schita ,,D-l Goe'' este structurata pe momentele subiectului;se relateaza un singur eveniment : calatoria la Bucuresti a unor personaje din Urbea X- Mam' mare,mamitica si tanti Mita insotite de ,,tanarul Goe''- in ziua de 10 mai, intamplarile petrecandu-se intr-un spatiu restrans: pe peronul garii si in tren.
Actiunea are un singur fir narativ fiind simpla,lineara; este organizata pe momentele subiectului;expozitiunea,intriga,desf.actiunii, punctul culminant,deznodamantul.
Daca consideri ca aceasta compunere este luata de pe net, te inseli, o am pe caietul meu de clasa , data de profesoara noastra de lb romana. P.S. scuze pt greseli.


anyadkukac: Multumesc!
Alte întrebări interesante