Limba română, întrebare adresată de Bocaneala, 9 ani în urmă

Demonstrati ca opera "Sobieaki si romani " de Costache Negruzzi este o opera epica.Va rog dau coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicomeci13
2
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare scrise in proza in care este prezentata o actiune la care participa personaje bine caracterizate.
Opera sobiescki de c negruzzi apartine genului epic deoarece insumeaza toate caracteristicele acesteia.
   O prima trasatura este prezenta unui narator.Nararea se face la pers a 3 naratorul povvestind cu lux de amanunte actiunea operi)da un exempli)
 Alta trasatura a genului epic este prezenta actiunii.Opera prezinta conflictul....continua...cu exemple:)))
   O alta caracteristica acestui gen literar este preszenta personajelo.......scrie care sunt 
  prezenta indicilor spatio temporali(timpul si locul cu exemplu din text)
prezenta modurilor de expunere(nu uita de exemple din opera)
prezenta momentelor subiectukui
Astfel pe baza argumentelor de mai sus am demonstrat ca aceasta opera aartine genului epic

nicomeci13: trebuia argumentarela genu epic asai?
Mirunica2001: da
Bocaneala: trebuia sa inceapa cu in opinia mea . in primul rand
Răspuns de claunr1
2
Sobieski si romanii este o opera epica cu toate momentele,asezate in ordinea clasica. In expozitiune se prezinta locul, timpul si personajele.In aceasta opera literara. Actiunea se petrece pe drumul catre cetatea Neamtului, prin luna septembrie, la sfarsitul secolului al -XVII-lea. Personajele sunt: oastea lui Sobieski,el insusi, doi hatmani, Iablonovski si Pototki, Plaiesii care aparau cetatea. In oaste era o atmosfera de neliniste, de tristete si de panica.INTRIGA,momentul cel mai important al unei actiuni, este reprezentata de faptele care determina actiunea. In aceasta opera, intriga este atunci cand regele Sobieski , impins de la spate de mandria lui si de linguselile hatmanului Pototki ,hotaraste sa atace cetatea Neamtului. Iablonovski , mai echilibrat si cu mai multa experienta incearca sa il opreasca, dar in zadar.Desfasurarea actiunii,contine succesiunea faptelor determinate de intriga : regele isi pune armata in pozitie de atac,aseaza tunurile si da drumul atacului. Bombele din tunurile lui Sobieski lasa urme adanci in zidurile cetatii. Plaiesii din cetate o apara vitejeste si toate gloantele lor nimeresc pe cineva. Lupta dureaza cinci zile. In a V-a zi ,ramasi fara hrana si munitie, plaiesii decid sa predea cetatea in schimbul libertatii lor.

Punctul culminant,reprezinta momentul de maxima tensiune in desfasurarea actiunii: Vazand cat de putini sunt plaiesii care ies din cetate comparativ cu multimea desoldati care i-a fost omorata , regele Poloniei decide pe loc ca acei romani sunt demni de moarte pe streang si da ordin sa fie spanzurati.

Deznodamantul sfarsitul actiunii : La interventia lui Iablonovski, care ii explica regelui ca acei romani nu si-au facut decat datoria patriotica, Sobieski se indura , le spune sa mearga la casele lor si sa spuna tuturor ca au avut cinstea de a se impotrivi 5 zile regelui Poloniei. Atunci, cu ranitii in spate , plaiesii pleaca spre munti.
Prin cele spuse s-a demonstrat ca ''Sobieski si Romanii'' e o opera epica.
Sper ca te-am ajutat.
Alte întrebări interesante