Limba română, întrebare adresată de alynutzusebasti, 9 ani în urmă

Demonstrați ca "Pasa Hassan" de George Coşbuc e baladă cultă, mă ajută cineva? Va rog sa aibe vreo 25-30 de rânduri sau mai mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Thalentos
7
Pozia "Pasa Hassan" este o operă literară cultă, deoarece are autor cunoscut, George Coșbuc, și este o baladă istorică, pentru că înfățișează o întâmplare deosbita din trecutul nostru istoric, la care participă personaje cu însușiri ieșite din comun.
Balada este o creație epică in versuri, in care este povestiră o întâmplare neobișnuită, la care participă câteva personaje care se confruntă și care, prin comportament, impresioneaza puternic.
Fiind o operă literară epică, momentele subiectului se înlănțuie ascendent, deoarece tensiunea crește pana la penultima strofa, cand, ajutat de Alah, Hassan ajunge la taberele turcești. (Aici poti exemplifica momentele subiectului si poti sa le comentezi).
Fiind o baladă culta, se remarca varietatea procedeelor artistice folosite, ce confera stilului armonie sj finețe. Pentru a reda culoarea epocii se folosesc arhaisme- "ienicerii", "flinte", "pasa", "ghiaur",..., iar prin inversiuni se evidențiază caracteristici ale unor fapte sau personaje.

Sper că te-am ajutat! COROANĂ?
Alte întrebări interesante