Limba română, întrebare adresată de andreeafluttershy10, 8 ani în urmă

Demonstrați că Pașa Hassan de George Coșbuc este baladă. De o pagină de caiet studențesc. ESTE URGENT DAU COROANĂ VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG VĂ ROG​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elizaiacob18
0

Răspuns:

Balada este o operă epică,în versuri în care sunt narate fapte și întâmplări deosebite,personajele fiind puse în antiteză, elementele reale împletindu-se cu cele fabuloase.

Opera "Pașa Hassan" are acțiunea plasată în trecutul istoric și relatează întâmplări tragice din timpul bătăliei de la Călugăreni,iar accentul cade pe confruntarea dintre cei 2 conducători.

In primul rând,firul epic se desfășoară în etape ce se constituie în momentele subiectului. În expozițiune,se prezintă spațiul :câmpul de luptă și timpul sugerat indirect prin numele personajelor atestate documentar.Prin ochii lui Hassan se dezvăluie imaginea câmpului de luptă,românii avându-l în frunte pe Mihai Viteazul,aceștia înfăptuind împreună minuni de vijelie.Intriga o reprezintă zărirea domnitorului român a lui Hassan și confruntarea acestuia la o confruntare directă.Se evidențiază acum spiritul de sacrificiu și drmnitatea lui Mihai în antiteză cu lașitatea cotropitorului turc ce stă departe de câmpul de luptă și fuge din fața înfruntării directe.Desfășurarea acțiunii prezintă fuga lui Hassan ,spaima pe care o resimte din cauza vitejiei și impetuozității domnului român.Frica îl determină pe Hassan să-i contureze lui Mihai un epitet hiperbolizant,în care toate trăsăturile domnitorului sunt evidențiate cu ajutorul metaforei "Sălbatecul vodă e-n zale de fier/Și zalele-i zuruie crunte/Gigantică poart-o cupolă pe frunte/..../Și vodă-i un munte". În deznodământ conducătorul turc reușește să ajungă în tabăra turcească scăpând de urmărirea lui Mihai,fiind apărat de bei,ce îi dau dreptate pentru fuga lui.

În al doilea rând,personajele acestei opere literare sunt prezentate în antiteză,trăsăturile lor fiind hiperbolizante. Mihai Viteazul este simbolul libertății,al luptei pentru libertate națională,principala sa trăsătură de caracter fiind patriotismul,el capătă însușiri ale eroilor legendari în ochii îngroziți ai pașei care dă dovadă de lașitate în ciuda faptului că vroia să cotropească Țara Românească.Personajele colective:armata turcă și română, au rolul de a evidenția vitejia și curajul domnitorului român care spulbera pe turci și își conducea oștenii spre victorie.

Modul de expunere predominant este narațiunea cu ajutorul căreia sunt narate aceste întâmplări neobișnuite,îmbinată cu dialogul care imprimă întâmplărilor autenticitate și cu descrierea care este folosită la crearea atmosferei.

Pe baza acestor argumente demonstrăm că opera litetară "Pașa Hassan" este o baladă cultă.


andreeafluttershy10: Mulțumesc
andreeafluttershy10: Scuze am dat din greșeală coroană la celelalt în loc să dau la tine
Alte întrebări interesante