Limba română, întrebare adresată de ianisica, 9 ani în urmă

Demonstrati ca poezia Peste varfuri de Mihai Eminescu apartine genului liric. va rog frumos da mai multe idei si exemple. si va dau si versurile.

1: Peste varfuri trece luna,
Codru-si bate frunza lin,
Dintre ramuri de arin
Melancolic,cornul,suna.

2: Mai departe, mai departe,
Mai incet, tot mai incet,
Sufletu-mi nemangaiet
Indulcind cu dor de moarte

3: .De ce taci, cand fermecata.
Inima-mi spre tine-bate,
Mai suna-vei,dulce corn,
Pentru mine vreodata?























Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adelinasv
9
Aceasta poezia apartine genului liric deoarece are urmatoarele particularitati ale acestui gen literar:
 In primul rau identificam prezenta eului liric remarcata prin elemente ale subiectivitate: pronumele la persoana I :"mi", "mine" si a verbelor la persoana a  IIa:" trece"
 In al doilea rand se remarca  o alta  trasatura a acestui gen literar aceasta fiind exprimarea sentimentelor, gandurilor si trairilor in mod DIRECT.  De asemnea se poate observa folosirea diferitelor figuri de stil cum ar fi enumeratia:"Mai departe, mai departe, mai incet, tot mai incet", metafora :sufletu-mi nemangaiet" 
   Asadar aducand aceste argumente, poezia eminesciana" Peste varfuri"  apartine genului liric. 
 
Sper sa iti fie de folos. Bafta!

ianisica: trebuia sa faci in primul rand in al doilea ran
adelinasv: trebuia sa precizezi ca vrei text argumentativ si faceam
adelinasv: asa e bine?
Răspuns de markkiraly20
2
hey , aceasta demonstratia este in brainly , am copiat , 
Operele lirice sunt operele în care autorul își exprimă în mod direct sentimentele cu ,ajutorul eului liric. Opera "Peste vârfuri " de Mihai Eminescu este opera lirică ,deoarece în ea se regăsesc mai multe caracteristici specifice acestui tip de texte . În primul rând ,eul liric își transmite in od direct sentimentele de ( le enumeri ) cauzate de ( se realizează o analiza a poeziei pe strofe ) . În al doilea rând ,pentru transmiterea ideii poetice se folosesc ( se numesc figurile de stil,cu exemplificari ) .De asemenea ,imaginile ( vizuale ,auditive ,..... cu exemplificari ) sporesc și ele frumusețea și puterea de sugestie a textului . Muzicalitatea textului este sporită de rima ......dar și de măsură versurilor care este de ( din prima strofă se ia măsură versurilor ).... ....silabe . Deoarece opera "Peste vârfuri " deihai Eminescu se regăsesc mai multe caracteristici specifice acestui tip de texte ,putem afirma ca este opera lirică .

markkiraly20: hey asai bine ?
Alte întrebări interesante