Limba română, întrebare adresată de Aby831, 9 ani în urmă

Demonstrati ca poezia ,,Sfarsit de tomna" de V. Alecsandri este opera lirica.Urgent,va rog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndraDejardins
0
Opera literara "Sfarsit de toamna" de V. Alecsandri este un text liric,deoarece trairile si ideile autorului sunt transmise in mod direct. Expresivitatea textului este accentuata de prezenta limbajului si a punctuatiei expresive. Texttul liric are,de asemenea,o structura specifica.
In primul rand,se remarca marcile specifice eului liric:utilizarea persoanei I (adjectivul pronominal posesiv "noastre") care este cea mai puternica marca lirica.
In al doilea rand,limbajul poetic este expresiv,in care se remarca epitete personificatoare "vesela campie" "lunca.......ruginita"  "grozavii nori"; enumeratia: " boii rag,caii rancheaza,cainii latra". Toate acestea sugereaza emotia din sufletul autorului,provocata de sosirea toamnei. In plus,versurile organizate in catrene,au o muzicalitate mare,data mai ales de exprimarea fluenta a ideilor de la un vers la altul,transmitand parca emotia continua a poetului.
In concluzie,aceasta opera literara prezinta toate notele definitorii pentru a putea fi incadrata in categoria operelor lirice. 


Aby831: Poti sa imi faci si la sfarsit de iarna de V. Alecsandri
Alte întrebări interesante