Limba română, întrebare adresată de madalinatalala, 9 ani în urmă

Demonstrati ca ,,Popa Tanda'' este o nuvela

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vera
30
In opinia mea opera literara Popa Tanda este o nuvela- specie epica in proza de dimensiuni medii cu un singur fir narativ, avand in centru un conflict bine conturat si o focalizare a naratorului asupra personajului principal surprins in ipostaze diferite.
In primul rand textul detine toate trasaturile unei opere epice: actiune (incercarile Preotului Trandafir de-a modifica mentalitatea si comportamentul celor din Saraceni), prezenta unui narator omniscient care relateaza faptele la pers a III-a (tinea predica) si personaje (preotul, sotia, satenii). In plus are dimensiuni medi, intamplarile fiind organizate e un singur fir narativ. 
In al doilea rand in centrul actiuni se afla Parintele Trandafir surprins in evolutia sa de la omul novice (incepator) la unul cu experienta la finalul textului iubit si respectat de enoriasi sai privit fiind drept un model catalizator. Modul de expunere predominant este naratiunea care interfereaza cu descrierea (prezentarea celor 2 sate) si cu dialogul . Coordonatele temporale sunt sugestive fiind redate de catre cele 2 ipostaze: la tinerete si la senectute (batrantete) in timp ce spatiul este reprezentat de catre mediul rural transilvanean. 
Avand in vedere argumentele mentionate putem afirma ca textul citat este o nuvela.

vera: Sper ca te-am ajutat! Acesta este cel predat de profesoara mea de romana
madalinatalala: Multumesc :*
Alte întrebări interesante