Istorie, întrebare adresată de raluca1412, 9 ani în urmă

Demonstrati ca populatia daco-romana nu a parasit teritoriul de la nord de Dunare in 271 .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Odvehmir23
0
-donariul de la Biertan un obiect de cult din sec al IV-lea d.Hr. descoperită in județul Sibiu, in localitatea Biertan. Acesta prezinta niste inscriptii in latina, anume "EGO ZENOVIVS VOTVM POSVI", dovadă a prezenței unei populații puternic latinizate pe teritoriul Daciei după Retragerea Aureliana
-la Napoca (aproximativ actualul Cluj), în necropola vechiului oraş, pe marginea drumului care venea de la Potaissa (Turda din zilele noastre), s-a descoperit în 1926 un monument funerar din epoca romană care, mai târziu, a fost reutilizat drept cutie de sarcofag, latura cu inscripţie fiind aşezată în jos.După inventarul pe care îl conţinea, mormântul datează din secolul IV. El a aparţinut unui creştin, după cum rezultă din săparea semnului crucii în interiorul literei O din epitaful păgân şi din adăugarea ulterioară pe monogramul, tot păgân, Opto S(it) T(ibi) T(erra) L(evis) a unor semne interpretate drept A şi Ω. Continuitatea de viaţă pe teritoriul oraşului şi în împrejurimile lui mai e documentată pentru vremurile de după părăsirea provinciei, din secolul IV până în secolul VI, şi de alte descoperiri arheologice.
- Tot in fostul oras roman Napoca, au fost descoperite monede, una de bronz de la Crispus, alta din acelaşi metal de la Iovianus (363-364), descoperită în cartierul Someşeni, şi a treia un solidus de aur de la Teodosiu II (408-450). De o deosebită însemnătate este descoperirea în cartierul Mănăştur, a urmelor unei aşezări cu ceramică lucrată cu mâna sau la roată, de culoare cenuşie, arsă într-un cuptor ce pare a fi fost folosit şi în epoca de după părăsirea provinciei.
- o mică lampă de bronz datând din secolul VI, pe spatele căreia e fixată, în poziţie verticală o cruce înscrisă într-un romb, purtând în vârf un porumbel, cunoscut simbol creştin. A fost găsită în împrejurimile oraşului Dej, deci iarăşi pe teritoriul fostei provincii. A doua este o gemă aflată în Muzeul de la Budapesta, reprezentând pe „bunul Păstor” şi provenind din Dacia.
-de asemenea, au fost descoperite multe monede din perioada de după Aurelian, fiind gasit fie ca piese separate, fie ca tezaure in preajma unor localități precum Fizeş (lângă Ilia), Berghin, Cetea şi Cioara (lângă Alba Iulia), Ungurei (lângă Sebeş), Aiud, iar mai sus Aiton (lângă Turda), Aghieş (lângă Cluj), apoi Cristeşti, pe Mureş (lângă Tg. Mureş), Reghin, în împrejurimile Sibiului, Guşteriţa, Şura Mare şi Ocna Sibiului, pe Târnava Mare, Sighişoara, iar pe Olt, Cincşor (lângă Făgăraş), Reci şi Olteni (lângă Sf. Gheorghe), Crăciunel (lângă Odorhei) şi altele.
Alte întrebări interesante